DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 10 Nisan 2015

Hormonlara dikkat!

3 aydır adet düzensizliğim var. Eczaneden ilaç verdiler. Kalfa tanıdık. Baktım ki doğum kontrol hapıymış. Ben evli de değilim. Anlamadım. Ne yapayım?
Anlatayım. Doktoruna muayene ol.Hormon hastalıkları, stres, kullanılan farklı ilaçlar gibi bir çok hastalık adet düzensizliği yapabilir. Her adet düzensizliğinin tedavisi hormon hapları değildir. Bu nedenle senin bedeninde adet düzenini bozan hastalığı öğrenmemiz gerekir.
Ayrıca doğum kontrol hapı olarak bilinen ilaçlar hormon içeren ilaçlardır.
Bazen doğum kontrol amaçlarla bazen farklı tedavi amaçları ile kullanılabilir.
Eczanedeki kalfamızın iyi niyetinden şüphemiz yok. Ama kaş yaparken göz çıkartmamakta gerekir.

Boyum 1.65, kilom 98. Sigara içiyorum 10 yıldır. Adetim düzensiz ama streste olabilir. Kanser olursun diyorlar daha çok sinirleniyorum. Kilo ver sigarayı bırak sinirlenme diyeceksiniz başka ne yapayım?
Önce bildiklerini yap. Fazla kilo, sigara, yüksek gerilim kanser gelişme riskini arttırır. Bedenini korumazsan bozulması sürpriz olmaz. Önce kendin için bir kez İç Hastalıkları muayene ol. Meme muayeneni yap. Bir kez de Kadın Hastalıkları Uzmanına muayene ol. Yeterince su iç.
Mevsim sebze ve meyvesi yemeyi de unutma.

Babam kalp kapağından ameliyat oldu. 10 gün önce hastaneden çıktı. Ne önerirsiniz acaba?
Öncelikle ilaç kullanma düzeni ve saatlerine dikkat edin. Yediği gıdalar hastalığını olumsuz etkileyebilir.
Doktorundan tüm hastalıklarına ait bir bilgi alıp, diyet uzmanından liste almanız uygun olur. Ayrıca kan sulandırıcı özel ilaçlar kullanıyorsa örneğin aşırı yeşil sebze meyve tüketimi zarar verici olabilir.
Uyku ve dışkılama düzeni önemli. Ayrıca çıkardığı idrar miktarı ve özelliklerini de takip edin.

Hocam bu diş beyazlatıcılar nasıl etkili olur?
Aslında dişin neden beyaz değil? Diye daha fazla merak ettim. Çay, kahve, sigara alışkanlıklarımız, kalsiyum metabolizma hastalıkları gibi bir çok hastalıkta diş rengi etkilenir. Üstüne boyada döksen altındaki hastalık iyileşmez. Bence beyazlatmayı erteleyerek bir Diş doktoru bulup muayene ol lütfen. Giden dişimizi her zaman özlüyoruz. Unutma.