DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 9 Nisan 2015

Bol bol D vitamini alın

Nafiz bey menopoz doğal bir durum olduğu için doğal gıdalarla bir tarif verebilirmisiniz? kemik gibi gıdalar yesek kemik güçlenir mi?
Bütün mesele kalsiyum almak değil.
Yani sadece beyaz renkli gıda kemik yapmaz. Güneşe temas ederek D vitamini almalı, bol bol hareket etmeli ve dengeli beslenmeliyiz. Ayrıca sütün adı çıkmış. maydanoz, nane, üzüm pekmezi, tarhana, asma yaprağı, kuru fasülye, ve kuru bamyanın 100 gramında 100 gram sütte bulunandan en az 2 kat fazla kalsiyum bulunur. Keçi boynuzundaki kalsiyum miktarı da sütten çok fazladır. Yine de Süt ve süt yerine geçen yoğurt, peynir ve süttozu gibi sütten yapılan besinler ile günlük kalsiyum ihtiyacımız karşılanabilir. 19-50 yaş arası erişkinlerin günde 1000 miligram kalsiyum alması gerekir. Yetişkinlerde günlük süt tüketiminin en az yarım kilo olması önerilmektedir. Bir orta boy su bardağı (200 cc) süt veya yoğurt veya iki kibrit kutusu büyüklüğünde peynir bir porsiyondur. Menapoz sonrası kadınların ise 3-4 porsiyon süt ve yerine geçen besinleri tüketmeleri gerekir.

59 yaşındayım. Sürekli karın ağrısı yaşıyorum. Doktora gittim bağırsaklarına bakacağız dedi. Ne demek istedi anlamadım. Bağırsaklarıma nasıl bakacak?
Muhtemelen endoskopi dediğimiz, ucunda kamera olan uzun bir cihazla makattan kalın bağırsaklarına ve ince bağırsağın son kısmına bakılacak. ayrıca dışkı testleri yaparak ta kalın bağırsak muayeneleri yapılabilir. Bununla beraber Tüm batın ultrasonografisi ile de karın ağrısına ait bilgi sağlanabilir. Parazitler, gaz, bağırsak hareket düzensizlikleri karın ağrıları yapabilir.

Doktor bey annemin tansiyonu yüksek diye zırt pırt aspirin içiyor. başka ilaç içmem diyor. Mide kanması geçirir diye korkuyorum. Aspirini de içmesin desem yanlış yapmış olurmuyum?
Olursun desem olmuyor. Olmazsın da diyemiyorum. Yani hatalardan hata beğenin diyorum. Kontrolsüz hipertansiyonu olan insanlarda aspirin kullanılması beyin kanaması gibi organ içi kanamalarının sonuçlarını arttırıcı etkisi olabilir. Bırakırsa pıhtılaşma risklerini arttırabilir. Öncelikle hipertansiyonunu tedavi etmemiz gerekir. Benimki sinirsel deyip ilaç kullanmayan hastaların daha sık felç olduğuna sık şahit oluyoruz.
Tansiyon ilacını düzenli kullansın. Aspirin kullanımını doktoruyla düzenlesin. Mide hastalığı varsa başka pıhtılaşma azaltıcı ilaç kullansın. Tedaviye sen değil doktor ilaç ekleyip çıkarsın.

Doktor bey 1 aylık hamileyim. gebeliğim iyi geçsin istiyorum. yediklerime dikkat ediyorum. balık yağı desteğide alayım mı?
Gebelikte omega-3 ya da daha yaygın bilinen adıyla "balık yağı" almanın gestasyonal diyabet (gebelik diyabeti), hipertansiyon ve eklampsi denen hastalık oluşmasını önlemediği saptanmıştır.
Avruapa'da yapılan çalışmalarda yüksek riskli gebelere son trimestrde (son üç ayda) günde 2.7 gram EPA+DHA yağ asiti verildiğinde prematür doğum riskinin % 33 den % 21'e azaldığı gösterilmiştir.
Gebelikte EPA ve DHA alan annelerinin beyin fonksiyonlarının daha iyi olduğu iddia edilmişse de ileri çalışmalara ihtiyaç vardır. Yani en azından zararı yok.
Ama bütün mucizeleri balık yağından beklememek lazım