DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 2 Nisan 2015

Kemik erimesinin ilacı süt

Daha 38 yaşındayım. Doktor "Kemik erimesi var" dedi. Menopoza da girmedim. "Yediklerine dikkat et" dediler. Nasıl beslenirsem kemiklerim kuvvetlenir?

Keçiboynuzu ye. Çok yoğun miktarda kalsiyum var. Süt ve sütlü ürünleri mutlaka tüket. Sigara ve alkol kullanımı varsa hemen bırak. Özellikle kahve tüketiminden kaç. Hayvansal ve bitkisel gıdaları dengeli tüket. Doymuş yağ oranı yüksek olan kırmızı et yerine beyaz et ve D vitamini açısından daha zengin olan balığı en az haftada 2 kez tüket. Tuzu azalt. En fazla 1 çay kaşığı tuz tüket.
Yemekleri ızgara, haşlama, buhar usulü hazırla ki besin değerleri azalmasın. Şeker ve şekerli besinlerden sakın. Günde en az 8-10 bardak su iç.

42 yaşındayım. 1.69 boyunda 65 kiloyum. Babam ve amcalarım şeker hastası. Yükleme testi yapıldı bana gizli şeker çıktı. Diyetisyen bir liste verdi. Şu an hap kullanmıyorum. Un, tuz, şekerden uzak kalarak sağlıklı bir şekilde devam edebilir miyim? Neler yapmalıyım?

Beden kitle endeksi dediğimiz ölçümün, normal sınırlar içinde.
Fazla kilo olmaması avantaj. Buna rağmen ailesel genetik yükün fazla. Hali hazır beden şekerli gıda alırsa şekerini düşürememeye başlamış. Bu durum sürekli hal alırsa ne yersen ye şekerin yükselir hale gelir.
Yani şeker hastalığı başlar. Özellikle az az, sık sık yemek yemelisin. Şekerli gıdalardan sakınmalısın, yaklaşık olarak 1800 kalorilik glisemik indeksi düşük diyet hazırlatmalısın. Bunu bir diyet uzmanıyla beraber ya da seni takip edecek doktorunla yapmalısın. Hareketli bir yaşam şart. Sigara, alkol, kafeinli içecekler hastalığa yaklaştırır. Düzenli uyumalısın. Sıkıntı-stres-evham adrenalin artışı nedeniyle daha çabuk şeker hastası olmana neden olabilir. Bu nedenle stres kontrolünü doğru yapmalısın.
Bunlara uyduğun takdirde sağlıklı insanlardan daha sağlıklı olma ihtimalini kullanabilirsin.

54 yaşındayım. Midemde 4 santim fıtık var. 1 yıldır tedavi görüyorum. Son 1 haftadır yutkunmada zorluk çekiyorum. Bunun fıtıkla bir ilgisi var mı? Varsa geçici mi, kalıcı mı?

İlgisi olabilir. Mide fıtığında yemek borusundan yukarı mideye ait bölüm çıkabilir. Ya da mide yemek borusunun yanından akciğer boşluğuna doğru balonlaşabilir (pörtleyebilir). Gerek yemek borusunun alt ucundaki iltihabi durumdan gerekse balonlaşmadan kaynaklanan yutma zorluğu olabilir.
İlaç tedavisinin yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Hatta endoskopi ile yemek borusu, mide ve bağırsak yeniden değerlendirilebilir. Yemek yeme alışkanlıklarına dikkat etmen şart.
Öksürük, öğürtü, hıçkırık, kabızlık, ıkınmalar fıtığını arttırabilir. İhmal etme.
Hemen doktorunla konuş.

Babamın tansiyonu yüksek ama ilacını almıyor. "Aspirin içiyorum bana yeter" diyor. Mide kanması geçirir diye korkuyorum. "İlaç içme" desem yanlış yapmış olur muyum?

Olursun desem olmuyor. Olmazsın da diyemiyorum. Yani hatalardan hata beğenin diyorum. Kontrolsüz hipertansiyonu olan insanlarda aspirin kullanılması beyin kanaması gibi organ içi kanamalarının sonuçlarını arttırıcı etkisi olabilir. Bırakırsa pıhtılaşma risklerini arttırabilir. Yani kilosu fazlaysa versin.
Tansiyon ilacını düzenli kullansın. Aspirin kullanımını doktoruyla düzenlesin. Mide hastalığı varsa başka pıhtılaşma azaltıcı ilaç kullansın. Tedaviye sen değil doktor
ilaç ekleyip çıkarsın.