DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 20 Mart 2015

2 gün sürerse doktora gidin...

Evdeki herkes hasta. Doktora gidin diyorum giden yok. Bende hastalanacam galiba. Öyle bir durumda ne zaman hastaneye gidelim?
Kış günlerinde Influenza dediğimiz gerçek GRİP virüsüne bağlı Grip hastalığı görülme sıklığı artar. Ateş 38,5 dereceyi aşarsa, 2 günden uzun sürerse, genel durumu bozarsa, kusma, bulantı yaparsa, şuur bulanıklığı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, göğüste batma yaparsa bekleme yapma. Hemen doktor başvurusu yap.

Nafiz Hocam ateş gibi yanıyorum. Ölçünce normal çıkıyor. Adet döneminde daha fazla oluyor. Adet ile bir ilgisi var mı?
Var. Ateş yükselmesi ile ateş basması farklı şikayetlerdir.
Vücut ısısı ölçülerek ayırt edilir. Bir insanın normal vücut ısısı; cinse, aktivite durumuna, yemek ve sıvı alma durumuna, gün içindeki zamana, kadınlarda adet düzeninin zamanına göre değişkenlik gösterir.
Normalde vücut ısısı derece santigrat (?C veya Celcius) olarak ifade edilir ve 36,5? C ile 37,2? C (arasında değişir.
Ağız, makat, kulak yolu ile ısı ölçümü ya klasik cıvalı cam termometreler yolu ile veya modern dijital termometreler yolu ile yapılır. Makat yolu ile alınan vücut ısısı ağız yolu ile alınana göre 0,5 ile 0,7 ?C daha yüksektir. Koltuk altı (aksiller) Ağız yolu ile alınana göre 0,3 ile 0,4 ?C daha düşüktür. Kulak Özel bir termometre aracılığı ile kulak zarının ısısı ölçülerek alınır. Vücut ısısı çeşitli hastalıklarda yükselebilir. Ağız yolu ile 37 ?C' nin veya makat yolu ile 37,6 ?C' nin üzeri yüksek olarak kabul edilir (ateş!). Adet döneminde ateş basması daha sık görülebilir.

Doktor bey 36 yaşındayım. Kuru göz teşhisi kondu. Bu Kuru Göz hastalığının nedenleri nelerdir? Ne yapmalıyım?
Gözyaşı salgısı, erkek ve kadınlarda, ilerleyen yaşla birlikte azalır. Ancak, kuru göz, özellikle menopoz sonrası kadınlarda sık görülür. Bunun dışında, idrar söktürücü, tansiyon düşürücü, anti-alerjik, anti-depresan ilaçlar, uyku ilaçları ve alkol göz kuruluğuna neden olabilir. Ciddi kuru göz, ağız kuruluğu ile birlikte giden Sjögren Sendromu ile birlikte olabilir. Bu durumda, hastalarda, sıklıkla eklem romatizması olmak üzere, tüm vücut sistemlerini tutan bir bağışıklık sistemi (immün sistem) bozukluğu veya bağ dokusu hastalığı mevcuttur. Sjögren Sendromu, genellikle 50 yaş civarında kadınlarda görülür. Yukarıdakilerin dışında kimyasal yanıklar, cerrahiler ve burada detaylandırılmayacak başka birtakım hastalıklarda da kuru göz görülebilir. Düzenli olarak Bir Tek Doktor takibinde kal.

Nafiz hocam 41 yaşındayım ve bayanım. Geçen gün yere düştüm. Ters şekilde elimin üstüne. Film çekildi. Sonra doktor D vitamini testi istedi. Testler karışmış olabilir mi?
Olamaz. Çekilen filmde kemik yapısı değerlendirilebilir. Sadece kırık, çıkık değil kemik erimesi açısından da bilgi verebilir. Eğer doktorun Osteoporoz ya da kemik erimesinden şüphelendiyse bu testi isteyebilir. Ayrıca Kalsiyum, fosfor ve/ veya paratiroid hormon düzeyiniz yüksek ise; kemik hastalığı veya kemik zayıflığına ait bulgularınız var ise; doktorunuz vitamin D eksikliğinden şüphe etmiş ise; osteoporoz tedavisine başlanacak ise; D vitamini eksikliği tedavisi izlenecek ise ve Vitamin D eksikliği riski olan kişilerde (yaşlı kadınlarda ve malabsorbsiyonu olan kadınlarda) bu test istenebilir.