DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 16 Mart 2015

Şekere karşı hareket şart

30 yaşındayım. Ayrıca şeker hastalığından çok korkuyorum. Niye mi?
Teyzelerimde şeker var. Ama annemde yok. Gerçi hepsi de şişman. Ben de 68 kiloyum. Unutmadan babamda da şeker yok. Peki ben yine de risk altında mıyım?

Kilonuzu yazmışsınız ama boyunuzu yazmamışsınız.
Ailede diyabet öyküsü olanlar, sigara kullananlar, kalp ve tansiyon hastaları, bel çevresi geniş olanlar, kilolu olanlar, gebeliğinde dört kilonun üzerinde çocuk doğurmuş olanlar, hareketsiz yaşam sürenler, stres altındakiler, şehirlerde yaşayanlar şeker hastalığı (diyabet) riski altındadır. Kafayı her şeye takma. Düzenli beslen, düzenli hareket et.
Bol su iç. Bir iç hastalıkları uzmanına muayene ol. Gerekirse 75 gram glikoz ile 2 saatlik şeker yükleme testi yapılabilir.

55 Yaşında emekli bir bayanım. Malum Adet düzenim 5 aydır bozulmaya başladı. 6 ay önce annem vefat etti. doktor 3 ay önce depresyon ilacına başladı. Ancak şimdi de eşimle birlikte olduğumuzda canım yanıyor. Bu neden olur ?

Aslında Menopoz öncesi dönemde bu tip sıkıntılar görülebilir. Çünkü Östrojen miktarı azaldığında huzursuzluk, cinsel organ kuruması gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Ayrıca depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlarda aynı tip şikayetlere neden olabilir. Ve tabi ki moraliniz bozuksa her şey ters gidiyor hissini daha çabuk sahiplenirsiniz. Hemen Kadın Hastalıkları uzmanına görün. Depresyon tedavisini yeniden düzenlesinler. Ayrıca Ayağını sıcak tut, başını serin. Gönlünü ferah tut, düşünme derin.

Hocam 32 yaşındayım. Beyaz eşya dükkanında 1 yıldır belim ağrımaya başladı. Mal taşırken belim tutuldu. Sol ayağımın parmağının ucuna kadar ağrım var. Hala doğrulamıyorum. Bel fıtığı olmuş olabilir miyim?

Bel fıtığı ihtimalin sürpriz değil.
Eğilip doğrulurken, oturup kalkarken, eşya yük kaldırıp indirirken hep belimizi yanlış kullanıyoruz. Neredeyse herkes bel fıtığı. Bel fıtığı, omurlar arasında yer alan kıkırdaksı içeriğin omuriliğin bulunduğu kanala ya da sinir köklerinin üzerine taşması, pörtlemesi ile oluşur. Bu durum hareketlerle artan, dinlenme ile azalan, ağrılar olur. Mekanik bel ağrısı, genellikle bel bölgesi kasları, kas lifleri ve eklem bağlarının aşırı zorlanması ya da sinirsel gerginlikler nedeniyle gelişir. Fıtık haricinde diskin dış tabakasında meydana küçük yırtıklar da şiddetli ağrıya yol açabilir. Fizik tedavi Uzmanına git. İyileşti, geçti deyip ihmal edersen ameliyatlık hale
gelir. Sonra demedi deme.

9 haftalık gebeyim. 2 haftadır Sık sık bulantım oluyor. Hangi ilacı kullanmamı önerirsiniz?

En sık rastlanılan gebelik şikâyetlerinden biri bulantı kusmadır.
Hamile kalınmasından 5-6 hafta sonra başlar. 2-3. Aylarda oldukça artar.
Sonra yavaşlar. Küçük bir bölümünde şikâyetler sadece sabah saatlerinde görülür. Hiç doğum yapmamış, genç, sigara kullanmayan, çoğul gebeliği olan, aşırı kilolu kadınlarda daha sık görülür. Protein içeriği yüksek gıdalar, B6 vitamini, zencefil dengeli tüketilirse faydalı desteklerdir. Ancak bir İç Hastalıkları Uzmanı ve Kadın Doğum Uzmanı takibiyle ilaç kullanımın düzenlenmelidir. Kafana göre ilaç kullanma.