DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 14 Mart 2015

Böbrek hastası turp yemesin

70 yaşındayım. 21 yıldır böbrek hastasıyım. Mayıs'ta kalp krizi geçirdim, yoğun bakımda yattım. Haftada 3 gün diyalize giriyorum. İki böbreğimde de kist var.
Siyah turpun böbrek kistine iyi geldiği söyleniyor.
Acaba kullansam bir zararı olur mu? Suyunu mu içeyim?

Sakın yoğun miktarda turp tüketme. Turpun içinde yoğun miktarda potasyum vardır. Böbrek yetmezliği olan hastalarda potasyum artışı olur. Böbrek potasyumu atmadığından fazla potasyumun zararları söz konusu olabilir. Diyaliz sonrası potasyum değerlerini sorun. Ayrıca size özel yemek listesi hazırlanması gerekir. Yediklerin hastalığını etkiler.

Uzun süredir halsizim. Kansızlık için tahlil istedim yaptırmadılar. İlaç verdiler ama geçmedi. Son gittiğimiz doktor 'Pernisiyöz anemiden şüpheleniyorum' dedi. Bu önemli bir şey mi?

Şüphelenmek doktorluğun mesleki şartıdır. Doktor önce şüphelenir. Düşünür.
Araştırır. Korkma. Pernisiyöz Anemi ve B vitamini eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin normal gelişimleri sürecinde olduğu gibi büyümelerine ve sonrasında bölünmelerine izin vermediğinden bu hücrelerin üretimlerinin azalmasına yol açar. İntrinsik faktör eksikliği, B vitaminlerinden fakir diyet, B vitaminlerinin emiliminde azalma varsa bu tip kansızlık olur. Eksik vitaminin bedene enjeksiyonla verilmesi sonrası takip yapılır. Merak etmeyin. Genel olarak tedaviye iyi yanıt aldığımız bir hastalıktır.

'Plazalarda çalışanlarda kemik erimesi oluyor' diye okudum. Ben 3 katlı bir yerde çalışıyorum. Ama güneş yüzü de görmüyorum. Bende de kemik erimesi olur mu? D vitamini kullanmama gerek var mı?

Kaç katlı olursa olsun güneş girmeyen yere kemik erimesi girer. Kemik ölçümü ve D vitamini seviyesi gerekir. Öncelikle bir kez kan tahlili yaptır. Herhangi bir ilaç kullanmadan sende ne kadar bulunduğunu bilelim. D vitamini yağda erir. Kemik yapısı ve onunla ilgili dokular için önemli görevlere sahip bir vitamindir. Ayrıca yağda eriyen ve kalsiyum, fosforun sindirim yollarında kullanımında da faydaları vardır. Özellikle çocuklarda büyüme için gereklidir. Süt çocukları, et yemeyenler, güneş teması az olanlar ve yaşlılarda D vitamini eksikliği olabilir.
Günde 20 dakika dizlere kadar ve dirseklere kadar sıyrılıp güneşe gösterilen cildimiz yeterli D vitamini üretebilir. Doğal olanı budur. Yine de D vitamini açığı varsa tedavi/destek amaçlı D vitamini kullan.
Fazlası da başka sıkıntılar çıkarır. Unutma.

22 yaşındayım. Mememde 2 haftadır geçmeyen bir kızarıklık var.
Bastırınca biraz ağrıyor. Teyzem ve annemde meme kisti bulunmuştu. Kist kansere dönüşür mü? Benim şikayetim kisti gösterir mi?


Özellikle meme şikayetlerinde muayene bulguları çok önemlidir. Sadece anlatılanlarla bir şeyler tahmin etmek oldukça güçtür. Hemen doktoruna git. Muayene ol. Gerekirse bazı kan ve görüntüleme tetkikleri düzenlenir. Her değişiklik kanser olsaydı, dünyada kadın kalmazdı. Korkma, panikleme. Memede kanserden şüphelenmemiz için; meme ve meme başında farklılık, memenin yanında ya da koltukaltında bir kitle veya kalınlık, meme başının hassaslığı, meme ve meme başının görünümünde değişiklik, memenin boyutunda ve şeklinde bir değişiklik, meme başının içe dönmesi, meme derisinin ya da ucunun pullu, kırmızı ya da şiş olması (portakal kabuğu görüntüsü) gerekir.