DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 12 Mart 2015

Fazla antibiyotik karaciğeri bozar

23 yaşında askerliğini bitirmiş bir erkeğim. Sık sık boğazlarım şişiyor.
Bademciklerimi ameliyat etmek istediler. İzin vermedim. Antibiyotik çok kullanıyorum. Şeker hastası olursun diyorlar. Doğru mu?

Çok antibiyotik kullananlar şeker hastası olur diyemeyiz. Ancak bundan korkacağına karaciğer yetmezliği olur muyum diye düşün. İlaçların çoğu karaciğerde işlem görür. Çok antibiyotik kullanımı önce karaciğeri bozabilir.
Türkiye'de gereksiz antibiyotik kullanımı çok fazla.
Önce Kulak Burun Boğaz uzmanını dinle.
Tekrarlayan enfeksiyonların nedeni genellikle burun tıkanmasına neden olan hastalıklardır.
O hastalığı bul ve tedavi ettir.

Nafiz hocam eklemlerim 5 aydır ağrıyor. Romatizma olabilir miyim?
Kan tahlili yapmak yeterli mi?

Romatoid Artrit tanısı için, hekim tarafından detaylı hastalık hikâyenizin araştırılması gerekir. Muayenenizin yapılır.
Belirli laboratuvar testleri ve röntgen incelemeleri istenir. "Romatoid faktör" adı verilen testin pozitifliği tanıyı destekler.
Yüksek kırmızı kan çökme hızı, düşük hemoglobin (kansızlık) diğer laboratuvar bulguları arasındadır. Unutulmaması gereken bu testlerin sadece yol gösterici olduklarıdır. Kesin tanı ancak hastanın hekim tarafından bir bütün olarak değerlendirilmesi ile konur.

Reflüm var. Yemek borusu kanseri yapıyormuş doğrumu?

Reflü hastalığının düzeyine bağlı olarak değişir. Her reflü yemek borusu kanseri olmaz. Çok ileri düzey reflü hastalığı varlığında yemek borusu kanseri görülme sıklığının bir miktar arttığı görülmüş. Yaklaşık 100000 şiddetli reflüsü olan kişinin 35 kişisinde görülmüş denilen bir oran var. Yani yemek borusu kanseri gelişme sıklığında hafif ancak önemsiz düzeyde bir artış olduğunu göstermektedir. Önemli olan reflüyü
düzeltmektir. Korku reflüyü arttırır.