DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 7 Mart 2015

Soğan-sarımsak doğal antibiyotik

Sık sık grip geçiriyorum. Nane limon kabuğunun şarkısı bile var. Yapıp içiyorum. Başka ne yemeliyim?
Galiba geçirdiklerin nezle, soğuk algınlığı. Grip geldi mi 38.5 derece ateş, yatıracak kadar ağrı, halsizlik yapmadan gitmez. İçinde C vitamini olan gıdaları tüket. Üst solunum yolu hastalıklarında soğan, sarımsak ve zencefilin faydası çok. Antibiyotik gibi kıymetli. Çok şekerli gıdalar her yönden sakıncalı. Yoğurt ve kefirsiz gün geçirme. Sabahları 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı sağlığını taçlandırır.
Mutlaka en az 8-10 bardak su iç.

Hocam amcamda kilo kaybı, kabızlık, kanlı dışkılama vardı. Kalın bağırsak ve makatta kanser bulundu. Ameliyatı tehlikeli diyorlar. Ama ayrıntılı bir şey öğrenemedik. Sadece kanser olduğu için mi tehlikeli?
Kanser ve ilgili ameliyatlar her zaman artmış sıkıntılara, risklere sahiptir. Bu ameliyatta birbirine dikilen mide ve bağırsak bölümleri arasındaki bağlantı kendiliğinden açılabilir ve karın zarı iltihaplarına yol açabilir.
Bu durum hayati tehlike yaratabilir, tekrar ameliyat gerektirebilir, yoğun bakım tedavisi gerektirebilir ve maalesef ölümle sonuçlanabilir.
Ameliyatta mide, pankreas, oniki parmak bağırsağı, ince ve kalın bağırsak, karaciğer, safra kesesi, dalak, üreter, böbrek, mesane, prostat, üretra, seminal veziküller gibi organ yaralanmaları olabilir ve bu yaralanmalar ek müdahaleler gerektirebilir. Çünkü ameliyatın yapıldığı bölge oldukça geniş bir bölge. Planlanan ameliyatta büyük olasılıkla kalın bağırsağın tamamı, rektum ve anüs çıkarılacak, perine dediğimiz çatı bölgesi kapatılacak ve Kalıcı ileostomi yani ince bağırsağın karın duvarına bağlantısı yapılacaktır. Bugünkü koşullarda torba takılması gerekecektir. Tümör çıkarılırken pelvis içinde ciddi kanamalar olabilir.
Bu kanamalar ölümcül olabileceği gibi, durdurulabilmesi için içeriye yabancı cisimler (kompres) yerleştirilmesi ve birkaç gün içeride tutulması daha sonra bir dizi ameliyat daha yapılması gerekebilir.
Yani çeşitli tehlikeli ve ağır durum ihtimalleri maalesef var.

13 haftalık gebeyim. Doğumun rahat olması için hareket, egzersiz yapmak istiyorum. Bana neler önerirsiniz?
Düzgün duruş eğitimi önemlidir.
Karın içi basınç artmışken, daha dikkatli iş yapmak gerekir. Özellikle çocuk doğduktan sonra bakım için kuvvetli kollara ihtiyaç duyulur. Kol egzersizleri bunun için çok önemlidir. Gittikçe artacak beden ağırlığı için bacakların kuvvetlendirilmesi gerekir. Hareketli bir bedende ödem, varis ve kramplarda az olur. Ayrıca pelvik taban kas kontrolü ve karın kaslarının kuvvetlendirilmesi için özel eğitim almak doğru olur. Bu konuları öğreneceğin ünitelerinde ehliyet sahibi olması en az bu konular kadar önemlidir.

1 aydır sivilcelerim var. İyice yoğunlaştı. Tahlil de Ast: 56 Alt: 84 çıktı. Açlığa tahammülsüzlüğüm oluyor. Bana yardım eder misiniz?
Tabi ki ederim. Yeter ki dinle. Yağlı ciltlerde sivilceler daha fazla olur.
Karaciğer testlerinde hafif yükselme var. Karaciğer yağlanmalarında da testler bu kadar bozuk çıkabilir. Açlığa tahammülsüzlük durumunda kan şekeri düştüğünden özellikle glikozlu hazır gıdalar yani çikolatalar, meyve suları, lokumlar çok tüketilebiliyor. Hatta birçok farklı gıda miktar olarak da çok tüketilebiliyor.
Bu da karaciğer yağlanması yapabilir. İç Hastalıkları Uzmanı gözetiminde LDH, GGT, TSH, LDL Kolesterol, Trigliserid baktır. Şeker yükleme testi yaptır. Ayrıca hepatit hastalığı ile ilgili bazı testleri yaptır.
Karaciğer ultrasonu çektir. Sonuçları tekrar değerlendirelim.