DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 6 Mart 2015

Mide fıtığı olan az ve sık yesin

53 yaşındayım. Midemde 4 santimlik fıtık var. 1 senedir ilaç tedavisi görüyorum ancak ağrım bir türlü geçmiyor. Uykuyu unuttum.Ne yapmalıyım?
Mide fıtığı ile göbek fıtığını karıştırmamak gerekir.
Mide fıtığı 4 santimetre demek, akciğer boşluğuna 4 santimetre midenin kaymış olması demektir. Bu da tekrarlayan reflü şikayetleriniz olacak demektir.
Alışkanlıklarınızı değiştirmezseniz.
Şikayetleriniz azalmaz. Yani sadece ilaç kullanarak bu hastalıkla baş edemezsin. Sık sık ama az az yemek yemelisiniz. İyice çiğnemelisiniz.
Yemekten sonra sırt üstü yatmayın.
Yatarken sol tarafınıza dönerek yatın.
Kemerinizi sıkmayın. Alkol, sigara, çay, kahve, çerez ve sakız şikayetlerinizi artırır.
Aynı doktor tarafından takip edilmeniz uygun olur. Düzenli ve basamaklı ilaç tedavisi uygulaması şart. Fıtık daha fazla artarsa ameliyatla çözüme destek üretmek gerekir. 'Ameliyat olayım, her şeyi istediğim gibi yerim' diye sakın düşünmeyin, çünkü tekrarlar.

25 yaşındayım. 4 yıldır romatizma hastasıyım. Yeni evlendim. Bebeğimiz olsun istiyoruz. Romatizmal ilaçlarla bu mümkün müdür?
Bu çok önemli bir soru. Romatizmal ilaç kullanan bayan hastalardan, tedaviyi düzenleyip takip eden doktorlardan habersiz gebelik planlamalarını istemeyiz.
İlaçlar doğacak bebekte hastalıklara yol açma ihtimali taşır. Bu yüzden bazı ilaçları gebe kalma tarihinden 3 ay önce kesmek gerekebilir. Bunun dışında kanda uzun süre kalan bazı ilaçların da kandan uzaklaştırılması için farklı ilaçlar yazmamız gerekir. Yani gerekli tedbirleri alarak, gebelik süresince takipte kalarak gebe kalmanız mümkün olabilir.