DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 24 Şubat 2015

Her kist kanser yapmaz

24 yaşındayım. Uzun süreli adet düzensizliğim vardı. Daha yeni doktora gittim. Yumurtalıklarımda kistler varmış. Fazla kilom ve yüzümdeki kıllarımın sebebi buymuş. İnternete baktım kanser olabilirmişim. Çok korkuyorum ve kafam çok karışık. Lütfen yardım edin. Hemen internetten çık. Yanlış bilgilenme sende olduğu gibi panik atak yaratabilir.
Depresyona bile sokabilir. Polikistik over hastalığı neredeyse her 10 kadının 1 tanesinde görülebilen bir hastalıktır. Adet düzensizliği, kıllanma, ciltte yağlanma, sivilce, saç dökülmesi, şişmanlık, kısırlık, şeker hastalığına yatkınlık yapabilir.
Yapılan araştırmalarda kadın üreme organlarının kanser riskini arttırdığına dair herhangi bir bulgu elde edilmemiştir.
Her duyduğuna inanma, inansan da panik yapma.

Babam 2 yıldır şeker hastası ve geçenlerde fenalaştı. Terledi. Çarpıntısı oldu. Ateşi çıktı. Acile götürdük. Şeker koması başlamış dediler. Babam baygın değildi. Yatırdılar. Bir şey demedik, sonra ise iyileşti. Hastaneden çıktı.Şeker koması nedir?
Şeker koması tarifi 'Laktik asidoz' dediğimiz durumdur. Vücutta laktik asit birikmesidir. Hücreler enerji olarak kan şekeri yani glikoz dışında besin kullandıklarında laktik asit yaparlar. Eğer çok fazla laktik asit vücutta kalırsa, denge bozulur ve kişi kendini rahatsız hissetmeye başlar. Daha az sıklıkta görülen bu durum, esas olarak tip 2 diyabetli kişileri etkiler.
Enfeksiyonlar, kazalar, susuzluk, düzensiz beslenme, düzensiz ilaç kullanımı, ameliyat gibi durumlarda beden dengesi olumsuz etkilenebilir. Vaktinde teşhis tedavi uygulanmazsa şuurun kapandığı koma hali gelişebilir. Doktorunuzu dinlemeniz isabetli olmuş.

2 gün önce ateş ve karnımın alt kısmında ağrı oldu. Acile gittim. Doktor göbeğimin altına bastırıp ağrıyıp ağrımadığını sordu. Ağrıdı dedim. İdrar yolu mikrop kapmış dediler. İlaç verdiler. Şikayetim geçmedi. Dışkı yaparken ağrımda oluyor. Şimdi ne yapmam gerekiyor?
Tekrar doktor muayenesi gerekir. Karın alt bölgesinde idrar kesesi yani mesane bölgesi hassasiyeti kabul edilerek idrar yolu enfeksiyonu denilmiş olabilir. Ama hemen arka bölgesinde de makat ve sigmoid kolon dediğimiz kalın bağırsak bölümü var. Kalın bağırsak iltihaplarında veya divertikülit dediğimiz kalın bağırsak baloncuklarının iltihaplarında aynı muayene bulgusu olabilir. Tam kan sayımı, tam idrar tahlili, crp, tüm batın ultrasonu gerekebilir. İç hastalıkları uzmanı olarak bizler ilk değerlendirmeyi yapıp gerekirse diğer bölümlerden destek alabiliriz. Geç kalma bu durum önemli bir şikayet. Başka hastalık ihtimalleri de var. Unutma.