DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 23 Şubat 2015

Bağırsak kurduna karanfil

Geçenlerde tesadüfen dışkımda kurt gördüm. Hatta kurtlar gördüm. Çiğ köfte severim ama etsiz yerim. 2 yıl öncede olmuştu. İlaçla geçti. Ama yine başlamış.Ne yapmalıyım?
Parazitler sadece çiğ köfteden geçmez. Evde birlikte kaldığınız kişiler varsa hep beraber tedavi olmalısınız.
Yoksa herkesten herkese tekrar bulaşabilir. Ayrıca dışarıda yemek yediğiniz yerlerden kaynaklanıyorsa aynı şekilde parazit bedene tekrar giriyor olabilir. Farklı tip parazitler var. Size verilen tedaviyi tam ve doğru uygulayın. Dışkı takibinizi yapın. Dışkıda parazit tespit ederseniz hemen laboratuvara test ettirin. Parazitin tipini öğrenelim.
Ona göre tedavi verelim. Tedavileri farklı doktorunuzla bu şikayeti paylaşın. Zerdeçal, karanfil, sarımsak, papatya, kekik, eğrelti otu, zencefil tüketmenizi öneririz.

2 ay önce tansiyon yüksekliğim bulundu. Hipertansiyon ilaçları başladılar. Şimdi 1 ay sonra doktora gitmem gerekiyor. Ama taşındığım için eski doktoruma gidemeyeceğim. Bana ne önerirsiniz?
Öncelikle diyet listene sadık kal. Fazla kilon varsa ver. Uyku düzenin önemli. İyi uyumayan insanların tansiyonları düzensiz seyreder. Bu da ilaç düzenini değiştirir.
Tansiyonunu düzenli olarak ölç. Ölçerken de ya tansiyonum yüksekse diye korkup tansiyonunu yükseltme. Sabah akşam yemek yemeden ölç. 1-2 dakika aralıklarla en az 2 kere ölçtükten sonra mutlaka listene yaz. Yüksek çıkarsa kendi kendine ayar yapma. Mutlaka doktoruna bilgi ver.
Doktoruna giderken mutlaka daha önce yapılmış tahlillerini, film raporlarını da beraberinde götür. Ayrıca yeni şikayetlerin olursa mutlaka not al. Çünkü doktorun yanına girdiğinde hepsini unutmuş olabilirsin. Şikayetlerin aklına gelmeyebilir.

Annem meme kanseri oldu. Tahlillerini yaptırdık. Ca 15-3 diye bir test vardı. Orada başka bir hasta yakınıyla konuşurken sende kanser testi yaptırdın mı dedi. Bu testi mutlaka yaptır taraman olur dedi. Bu testi yaptırmalı mıyım?
Önce testi yaptırmadan önce bu soruyu bizlere sorduğun için teşekkürler. Bu test yani Ca 15-3 testi bir tarama testi değildir.
Meme kanseri olan hastaların tedaviye cevabını takip etmekte kullandığımız bir test. Tarama olarak kullanılmıyor. Gereksiz masraf etmeyin. Korkmayın. Kendi kendine meme muayenesini mutlaka düzenli olarak yap. Farklılık tespit edersen mutlaka muayene ol. Sigara ve alkolden sakın. Adet düzenini takip et. Fazla kilo varsa verilmeli.

6 aylık gebeyim. Tansiyonum bu ara yükseldi. Ayaklarımda şişti. Annemim idrar sökücü tansiyon ilacı var. Doktor ayağın şişerse bunu kullan demişti. Ben de içebilir miyim?
Aman ha sakın içme. Çünkü idrar sökücüleri gebelerde kullanmayız. Ayrıca gebelik hipertansiyonu çok önemli bir durumdur.
Hemen kadın doğum uzmanı ve iç hastalıkları uzmanına muayene olmalısın. Bazı kan ve idrar tahlilleri yaptırmamız gerekir.