DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 22 Şubat 2015

Uykusuzluk iştah açar

Hocam ben pazarlamacılık yapıyorum. İşim nedeniyle çok seyahat ediyorum.Geç yatıyorum. Düzensiz yemek yiyorum. Şişmanladım. Hangi ilacı önerirsiniz?
İlaç almak, iyi olmak anlamına gelmez.
Sıkıntının sebebini bulmadan kalıcı iyilik olmaz. Fırsat buldukça uyu. Çünkü uykusuz kaldığın müddetçe iştahın azalmaz.
Uykusuzluk iştah açar. Düzensiz yesen de yediklerin sade pişmiş, sağlıklı gıdalardan olsun. Tuzlu, yağlı, şekerli, kızartma ağırlıklı beslenme şekli şişmanlığa davetiye çıkarır.
Ayrıca aşırı stres 'prolaktin' dediğimiz hormonun artmasına neden olur.
Bu da iştahı arttırır. 2 saatlik şeker yükleme testi, troid hormon testi gibi bazı tahlillerin yapılması gerekebilir.
İlk fırsatta İç Hastalıkları Uzmanına muayene ol. Gerisi düzene girer.
Yeter ki düzelmeyi iste ve gayret et.

Amcam gut hastası, dayımda da gut var... Herhalde ben de olacağım.
Peki hangi şikayetlerimiz olursa gut hastalığından şüphelenmeliyiz?
Eklemlerde, özellikle ayak başparmağında tipik olmak üzere tekrarlayan ağrı, hassasiyet, kızarıklık, şişlik, hareket kısıtlılığı durumlarında bu hastalıktan şüphelenmeliyiz. Eğer ürik asit kaynaklı böbrek taşı tespit edilmişse bu da hastalığın tanısında faydalı olacaktır. Kilo alma, perhiz yap. Sizinkilerle konuş, onların yanlışlarını yapma.

Doktor bey ben kasapta çalışmaya başladım. Patron sebze yiyor, ben ise etsiz yemek yiyemiyorum. Kabızlığım var. Patronum 'Ettendir' diyor. Doğru mu?
Doğruluk payı var. Sadece et mi?
Başka hastalık ya da nedenler var mı?
Değerlendirmek uygun olur. Tek yönlü beslenmenin çeşit çeşit zararı var. Günde en az 1-2 porsiyon yani yaklaşık 100-200 gram kadar sebze tüketmek kalp, mide, bağırsak, kan, kas, sinir, cinsel sağlık üstüne sayılamayacak kadar faydası var.
Bol su iç, hareket et, hamurdan sakın.
Bunları yapmazsan hastalığın olmasa bile basur, makat yırtığı gibi sert-zorlu dışkılama nedeniyle meydana gelen hastalıklara yakalanabilirsin. Testi kırılmadan patronu dinle. Sonra sadece kırılan testin olmaz!

Efendim 42 yaşında bir memurum. Boyun ve sırt ağrılarım nedeniyle doktora gittim. Kireçlenme başlamış. Memelerimin büyüklüğünden kaynaklanmış. Ne yapmam gerekiyor?
Öncelikle iç hastalıkları uzmanına başvurun. Genel değerlendirme şart.
Çeşitli hormon testleri, görüntülemeler ve muayene bulgularına göre tanı netleşsin.
Eğer farklı bir hastalık yoksa sadece yapısal meme büyüklüğü varsa ameliyat ihtimali düşünülür. Meme büyüklüğü sadece kireçlenme değil, meme altı bölgelerinde mantar enfeksiyonları, sosyal olarak huzursuzluk, hareket kısıtlaması gibi birçok farklı konuda olumsuzluklar yaratabilir. Plastik Rekonstruktif Cerrahi değerlendirilmesine göre karar verilir.