DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 2 Şubat 2015

Baş ağrısının sebebi çok

25 yaşındayım. Son 1 aydır aşırı derecede başım ağrıyor. Oturduğum yerde sürekli uykum geliyor. 24 saat hiç geçmeden başımın ağrısı başlıyor. Bir de kulaklarım çınlıyor. Doktora gitmedim. Acaba ne olabilir? Başka bir hastalığım yok.
Baş ağrısı birçok hastalıkta karşımıza çıkan bir şikayettir. Migren, kansızlık, kan şeker düşüklüğü, görme bozuklukları, gerilim-stres, boyun fıtığı, kafa içi basıncını arttıran hastalıklar gibi farklı tıp dallarına ait hastalıklar baş ağrıları ile başlayabilir.
Bence önce hem iç hastalıkları uzmanına hem de nöroloji uzmanına muayene ol.
Tam kan sayımı, crp, açlık-tokluk kan glikozu, TSH tetkiklerini yaptırman uygun olabilir. Sabırla bu yolu kat etmen gerekir.
Hemen çözüm için harekete geç.

Hocam 32 yaşındayım ama erkenden kilolar birikti. Bu sefer kesin zayıflayacağım. Gerçekten kararlıyım. Yalnız ne tarafa baksam ayrı terane var. Herkes bir çeşit tarif veriyor. Yani şimdi bazı hocalarımız bir şey diyor bazıları başka bir şey diyor. Ben sizi dinleyeceğim. Protein diyeti mi yapsam, lahana mı yapsam iyi olur?
Zayıflamaya karar vermen en önemli adım. Uzmanına danışmakla iyi ettin.
Ancak düzenli takip edileceğin bir doktor şart. Yani sana özel bir zayıflama planı yapılmalı. Etle mi, yumurtayla mı yoksa lahanayla mı sorusunun cevabı doktorla zayıflamaktır. Kilo vermen hayat kaliteni ve hayattan aldığın zevki arttırır. Senin de tedirginliğin haklı ve normal. Hızlı kilo vermenin riskleri şişmanlığın oluşturduğu risklerden daha tehlikelidir. Zayıflama programları kişiye özel olmalıdır. Her birey için verilebilecek maksimum kilo o bireyin fazla kilosuna, hastalıklarına, yaşına ve yaşam şekline göre farklılık gösterir.
Haftada yarım en fazla bir kilo ağırlık kaybı hedeflenmesi uygundur. Bunu yaparken yaşam şeklini değiştirmek gerekir. Yoksa verilen kilolar tekrar alınabilir.

41 yaşında bir erkeğim. Cinsel organımda, sünnet derimin dibinde küçük küçük tomurcuklar oluştu. Ailemizin bir doktoru 'Siğil' dedi. Yakılan siğillerden mi acaba? Bu siğiller için yakma dışında tedavi yok mu?
Cinsel organlarda çıkan, siğil dediğimiz değişiklikler Human Papilloma Virüs (HPV) dediğimiz bir mikroba bağlı olarak gelişir. HPV bir kişiden diğerine cinsel ilişki ile (vajinal, anal veya ağızdan) geçer. Kişi, vücudunda gözle görülür siğil taşımasa da, mikrobunu yani HPV'yi bulaştırabilir.
Siğiller, HPV bulaşmasından 6 hafta ile 6 ay arasında görülmeye başlar. Kişi siğili olduğunu yıllarca fark etmeyebilir.
Ayrıca genital siğil ve HPV ile temas etmiş herkeste siğil görülmeyebilir. Üroloji, enfeksiyon hastalıkları, cilt hastalıkları uzmanı tarafından takip edilmen gerekir. Kardeşinin elindeki hastalıkla bu hastalık aynı olmayabilir.