DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 1 Şubat 2015

Evham cinsel hayatı sarsar

Doktor bey 4 aydır eşimle doğru düzgün cinsel ilişkiye giremiyoruz. Hemen boşalıyor. Başta bir şey demedim. Doktora git dedim. Gitmiyor. Başka bir kadın mı var acaba diye içim içimi yiyor?
Erken boşalma öncelikle gerilim, stres, evham, kaygı, korkuyla ilgilidir.
Uykusuzluk, düzensiz beslenme gibi durumlardan etkilenebilir. Hastalıklarda erken boşalmaya neden olabilir. Psikolog-
Psikiyatrist-Ürolog takibi gerekir. Ancak erkekler bu konuyu gurur meselesi yaptığından doktora gitmek istemezler.
Yani git demen yetmez. Başka birisiyle birlikte olma nedeniyle erken boşalma olması ihtimali öncelikle sizin kaygıkorkunuz olabilir. Özel hayatınızdaki tespitlerinize yorum yapamayız. Ancak, karşılıklı güvensizlik sorunları besler.
Çözümü küçültür. Anlayışlı, gayretli, teşvik edici olmanı öneririm. Her şeyini eşinle paylaşman en uygun çözümdür.
Kuşkudan iyidir.

Nafiz Hocam babam boyun fıtığı olmuş. Ben olmak istemiyorum. Ne yapmalıyım?
Saçları kurutmadan dışarı ıslak vaziyette çıkma. Dengesiz bir şekilde yük taşıma.
Masa başı işlerde, bilgisayar karşısında uzun süre boyun öne eğik durumda çalışma.
Soğuk esen klima altında uzun zaman kalma. Televizyon karşısında koltukta uyuya kalma. Arabanın penceresi açık bir şekilde seyahat etme. Uyurken ortopedik yastık kullanma. Boyun duruşunun düzgün olmasına dikkat et. Boyun ve sırt kaslarını güçlendirmek için uygun spor ve egzersizleri yap. Boyun zedelenmesinden ve tekrarlayıcı darbelerden kaçın. Uygun pozisyonda yeterli uyu ve sağlıklı beslen.

Doktor bey 48 yaşında tansiyon sahibi oldum. Oturduğum yerde tansiyonum yükseliyor. Anlatınca millet inanmıyor. Tansiyonum için ne yapayım?
Yapılan araştırmalarda, boynunuzdaki gerilimin vücudunuzun kan basıncını nasıl düzenlediği üzerinde etkili olabileceğini gösteriyor. Masa başında otururken, sırtınızı sandalyeyle yaslayın.
Dizleriniz kalçanızdan hafifçe yukarıda olsun. Sandalyeyi masaya yakın tutmayı unutmayın. Bir de gerildikçe kastığınız omuzlarınızı gevşetip, rahatlayın. Bunun aksi oturuş şekillerinin tansiyonu artırabileceği biliniyor.
Uyku düzeni, tuzsuz beslenme, hareketli yaşam, kaygı kontrolü hipertansiyonu engeller. Arkadaşlarına da fazla kafayı takma. Gülen gülsün.
Ayrıca, iç hastalıkları uzmanı olarak hipertansiyonun diğer sebeplerine yönelik muayene ve takip bize düşüyor.
Mutlaka bir kez muayene ol. Ailesel yatkınlık, kullanılan ilaçlar gibi birçok ayrıntılı bilgiye ihtiyacımız var. İhmal etme. Hipertansiyonun zararı büyümeden tedbir alalım.

Hocam 26 haftalık gebeyim. Şeker yüklemesi yaptılar. 155 çıktı. Şeker hastası mıyım?
Gebeliğin 24. haftasında önce 50 gram glikozla yükleme testi yapılır. Gerekirse yani kan şekeri 140-180 arasında çıkarsa 75 gram glikozla yükleme testi tekrar yapılır. Açlık kan glikoz ölçümü 95, 1saat tokluk kan glikozu 180, 2. Saat tokluk kan glikozu 155 üstündeyse gebeliğe bağlı "Diyabetes Mellitus" diyoruz. Yani "Gebelik şekeri" diyoruz. Anlattıklarında bazı bilgiler eksik. Yani kaç gram glikozla yükleme yapıldığı, kaçıncı saat değerinin 155 olduğunu yazmadığından tam bir tanı ihtimali bilgisi vermek doğru olmaz. Ancak, kan şekerin her halükarda yüksek. Mutlaka diyet uzmanından tedavi diyeti alıp uygulamalısın. Gerekirse insülin kullanılabilir. Bunda da korkacak bir şey yok.