DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 31 Ocak 2015

Öksürük şurubu tansiyon yükseltir

Doktor bey 3 haftadır öksürüyorum. Öksürük kesici şurup içmeye başladım ama bu sefer de tansiyonum yükseldi. bir ilgisi var mı?
Olabilir. Öksürük kesici ilaçların içindeki bazı maddeler kalp hastalığı, şeker hastalığı (diyabet), hipertiroidizm, yüksek göz içi basıncı, prostat büyümesi, ciddi böbrek ve/veya karaciğer bozukluğu, karaciğer hastalıkları, hipertansiyon (yüksek tansiyon) hastalarında zararlı etkiler orataya çıkarabilir. Hipertansiyon hastalarındaki tansiyon yükselmesi bu etkilerden biri olabilir. mümkünse doktor tavsiyesi olmadan bu tip ilaçları kullanmayın.

Adet düzensizliğim vardı. Yumurtalıklarımda kist buldular. Sonra kan testi yaptılar. 'CA125' diye bir test, biraz yüksek çıkmış. İnternete arkadaşımın çocuğu baktı. 'Yumurtalık kanseri' dedi. Şimdi ben ne yapacağım? Hamile kalmaya uğraşırken, başıma neler geldi. Lütfen bana yardım edin.
Arkadaşınız ve çocuğuyla bir daha internette tahlil aramayın. Bakın sizi depresyona sokmuş. Mutlaka doktorunuzla konuşarak takibinizi tamamlayın. Yanlış anlaşılmaların önüne geçelim. Bir kere CA 125 testi sadece yumurtalık kanserinde yükselmez.
Başka hastalık ve rahatsızlıklarda da CA-15 düzeyi yükselebilir.
Normal olarak CA-125 gebeliğin erken döneminde ve adet dönemi sırasında yükselebilmektedir.
Yani aslında gebelik ihtimalin varsa gebe kalanlarda da bu test yükselebilir. Belki de erken müjdedir bu.
Panik yok. Ayrıca, pelvisin iltihaplı hastalığı veya endometriyoz, bazen hepatit ve karaciğer sirozunda da yükselebilmektedir.

1 yıldır gazım var. Kabızım. Çok sıkıntı çekiyorum. İlaç dışında bana nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Kabızlık, özellikle alışkanlıklarla ilgili şikayetlerden biridir. Eğer yapılan tahlil ve tetkiklerde bir tespit yoksa alışkanlıklarını düzeltmedin demektir. Bir kere ayaklarını sıcak tutmalısın. Karnın da soğuk olmamalı. Karın bölgeni el ile saat istikametinde büyük daireler çizerek ovala.
Gaz yapan gıdalardan ve içeceklerden uzak dur. Sakız, kuruyemiş, abur-cuburla sindirim sistemini şişirme. Dışkılama hissin gelince erteleme hemen yap. Gaz tahliyesini herkes için uygun olacak şekilde gerçekleştir.

Hocam babamın kalp yetmezliği var. 2 hafta önce mide şikayetleri nedeni ile bir ilaç başladılar. Sonra bulantısı arttı. Hatta görmesinde şikayetler oldu. Mide ilacı bunları yapar mı?
Öncelikle yakın takip ve dikkatiniz için teşekkür ederim. Aslında babanızın kullandığı içinde digoksin etken maddesi bulunan kalp yetmezliği ilacı varsa bu şikayetleri yapabilir. Çünkü mide ilacı kalp yetmezliğinde kullanılan bu ilacın etkinliğini arttırabilir. Aynı miktarda hap almasına rağmen daha fazla hap almış gibi istenmeyen etkiler meydana gelebilir.
Bunun dışında da birçok ihtimale bağlı olarak bulantı ve görme etkilenebilir.
Önemli olan hemen doktoruna şikayetlerini iletmen. Kanda digoksin düzeyi, böbrek çalışma testleri, gaitada gizli kan gibi değişik hastalık ihtimallerinin testleri yapılması uygun olabilir.

Doktor bey, küçük abdestimi yaparken kan geliyor. Sol kasığım ağrıyor. Neden olabilir?
İdrar yaparken meydana gelen kanamalar özellikle idrar kesesi, erkeklerde prostat ile ilgili olabilir. Beraberinde sol kasık ağrıları erkeklerde erkeklik torbaları, kadınlarda yumurtalıkları araştırmayı gerektirebilir. Bununla beraber sol kasık bölgesi kas ve liflerinin gerilme-çekilme yırtılma gibi mekanik hasara bağlı ağrıları da olabilir. Ama mutlaka üroloji uzmanının görmesi gereken bir durum bu. Vakit kaybetmeden muayene ol. Bazı hastalıklar
zamanla tedavi edilemez hale gelebilir.