DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 25 Ocak 2015

Ekşi elma efsanesi

Doktor bey hiçbir şeyim yok. Sadece 58 yaşında şekerim çıktı. Ekşi elma yiyorum. İyi gelir mi?
Şeker hastalığında birinci hedef kan şekerini yükseltmemektir. Yani diyet uygulaması tedavinin en önemli parçasıdır. Ama tek tedavi değildir. Ekşi elma efsanesine inanıp sürekli ekşi elma yiyip, sonra da ne bulduysa yiyenler maalesef hastalığın feci sonuçlarından kurtulamaz. Tabii ki özellikle sebze yemek şeker hastalığındaki en önemli diyet uygulamalarının başında gelir. Yapılan çalışmalarda bilim adamları, günde bir buçuk porsiyon daha fazla yeşil yapraklı sebzeler (lahana, ıspanak, marul, brokoli, vb) yemenin şeker hastalığına yakalanma riskini yüzde 14 azaltabileceğini tespit etmişler. Sebzelerdeki antioksidan ve magnezyum miktarının bu etkiyi sağlayabileceğini de belirtmişler. Önce diyet uzmanı önerilerini uygulayın. Sonra kan şekerini takip edin. Gerekirse ilaç kullanımı ile bu işi halledin.

63 yaşındayım. 15 yıl önce ayaklarım üşümeye başladı. Ama bu yıl iyice arttı. Sıcaklık 17-18 dereceye düştüğünde ayaklarım donuyor. 7 tane doktora gittim, çözüm bulamadım. İlaç verdiler, hep deneme yapıyorlar. Kesin tanı koyamıyorlar. İlaçlar bir işe yaramadı.
Sizce hastalığım ne olabilir? Bana ne önerirsiniz? Tedavisi mutlaka vardır ama bulamadık. Lütfen yardım edin.
Özellikle İleri yaşlarda kılcal damarlarda damar sertliği olur. Damarda dolaşan kan aynı zamanda bedenin ısısını düzenli olarak sağlar. Yani kalorifer tesisatı gibi düşünün.
63 yıllık tesisat ilk günkü gibi değildir. Kan damarda yeterli miktarda dolaşamaz ise ısınma şikayeti olabilir. Böyle durumlarda delikanlılık yapmayıp sıkı ve havaya uygun giyinmek gerekir. Bunun dışında kansızlıklar, troid bezinin az çalışması, damar tıkanıklıkları, 'nöropati' dediğimiz sinir kablo bozuklukları, kan tuzlarındaki düzensizlikler gibi bazı hastalıklar da ayaklarda ısınamamaya, üşümeye neden olabilir. Düzenli olarak aynı doktora gitmeni öneririrm. Adım adım sorunlar çözülebilir.
Sabır ve ısrar tedavinin anahtarıdır.

Babamın yutkunma zorluğu başladı. Ekmek yutarken zorlanıyor. Ekmek yemesi azalınca kilo da kaybetti. Ekmek yerine ne yedirelim?
Tespitin çok önemli. Katı gıda yutulmasında zorlanma önemli bir hastalığın ilk bulgusu olabilir. Yemek borusu tümörleri yemek borusunun içini daraltabilir. İlk şikayet katı gıda yutamama olabilir. Yani kilo kaybı sadece ekmek yemediğinden değil esas hastalığından olabilir. Hemen iç hastalıkları uzmanına git. Endoskopi veya ilaçlı yemek borusu grafisi gibi filmlerle beraber bazı kan testleri gerekecek.
Gıdaların ağızda çiğnenmesini takiben yapılan yutkunma işleminden sonra yemek borusuna geçmesi, yemek borusu içinde ilerlemesi ve mideye geçmesi sırasında oluşabilecek herhangi bir gecikme yutma güçlüğü olarak ortaya çıkar.

Çok çabuk acıkıyorum. Çarpıntı ve terlemem de oluyor. 3 aydır bu haldeyim. Kilo verdim. Ama benim yediğimi de her babayiğit yiyemez.
Arkadaşlar şaka olarak beni yemeğe götürmesine iddiaya giriyorlar. Bende parazit kurt olabilir mi?

Parazitlere bağlı hastalıklarda bu şikayetler ortaya çıkabilir. Bu nedenle parazit tahlilleri, ön tedavisi yapılabilir.
Ancak bu şikayetler başka hastalıklarda da ortaya çıkabilir. Özellikle Diabetes Mellitus yani şeker hastalığı ve hipertroidi dediğimiz troid bezinin çok çalıştığı durumlarda da bu şikayetler gelişebilir. Bu yüzden açlık okluk glikozu, TSH gibi başlangıç testlerini de mutlaka yaptır. Ayrıca, 'Bazı enfeksiyon hastalıkları var mı?' diye de bakmamız gerekir. İhmal etme, bir an evvel teşhis ve tedavinin peşine düş.