DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 23 Ocak 2015

Sakız çiğnemek gaz yapar

Uzun zamandır kabızlığım var. Ne yiyeceğimi şaşırdım. Çay gibi bir içecek tavsiyeniz olur mu?
Huzursuzluğun bağırsaklarına vurmuş.
Her kapıda bir dert var. Sadece sende yok. Böyle düşünmeye devam edersen bağırsakların da düzelmez. Huzursuz bağırsak hastalığında gazlı ve kafeinli içecekler rahatsız eder. Kahve, koyu çay, neskafe, süt, sütlü kahve, limonata, boza, kolalı içecekler, kakao, salep gibi içecekler şikayetleri arttırabilir. Ihlamur, adaçayı, papatya, anason ve rezene çayı bağırsak hareketlerini kolaylaştırıp, rahatlık verebilir. Sakız çiğnemek, iç çekmek de gazını arttırabilir. Elinle karnını sağdan sola ovalayarak gazını çıkart.

30 yaşındayım. Sol kasığımda aşırı ağrı var. Görünürde bir şey yok. 'Küçük bir fıtığın var.
Açsak da bulamayız' diyorlar. Bu ağrı kaburgamın altına doğru bıçak gibi çakılıyor. Bu fıtıktan olabilir mi? Şaştım kaldım, nefes alamıyorum.

Anlattıklarına göre bu ağrı mekanik sistemin etkilendiği bir ağrı. Yani kaskemik- kıkırdak-lif gibi hareketle ilgili olan yapılardaki bozukluklardan kaynaklanan bir ağrı. 'İltihaplı eklem romatizması' diye tarif edilen hastalıkta, kas-kemik-kıkırdaklifi etkiler. Beyaz dokuların tedavisi geç ve güçtür. Sabır gerektirir. CRP-RFHaemogram testi yaptır. Ayrıca mutlaka fizik tedavi uzmanına muayene ol. Bazı ağrı kesici-iltihap giderici ilaç gereksinimin olabilir. Dolaşım bozukluğunun şikayetleri farklıdır. Terleme-soğumalar, sıcak-soğuk ortam değişiklikleri-ağır kaldırmalar-ters hareketler bu tip ağrıları tekrarlatabilir.

3 haftalık hamileyim. Doktorum tahlil yaptırmadan vitamin verdi. Folik asit takviyesiymiş. Tahlil yapmadan içmemizin sakıncası var mı?
Tahlil yaptırabilirsin. Ancak folik asit takviyesi test yapılmadan da önerilen bir gebelik takviyesidir. Gebelikte folik asit ihtiyacı artar. Karşılanamazsa çocukta sinir sistemini ilgilendiren doğumsal hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle testi yaptır ve folik asit takviyesine doktorun önerdiği sürece devam et.

2 aydır şeker hastalığım var. İlaç alıyorum. Bazen aniden kan ter içinde kalıyorum. Şekerimi ölçtürdüm. Bazen 70 bazen de 82 çıktı. Yani yüksek değil. O zaman neden böyle oluyor?
Bu şikayetler şeker düzeyinin düştüğü zamanlarda olabilir. Zaten ölçümlerinde düşük çıkmış. Hipoglisemi oluşmasını önlemek için egzersizi yemeklerden 1-2 saat sonra yap. Kan şekeriniz 80 mg/ dl'nin altında ise egzersize başlama. Kan şekerinizin durumuna göre ilaç tedavisini yeniden doktorunla düzenle. Perhize uymadan ilaç kullanırsan gereğinden fazla kan şekerin düşebilir. Sürekli dengesiz bir şekerin, şikayetlerin olur. Yani perhiz yapmayan şeker hastası iflah olmaz.