DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 19 Ocak 2015

Ülseri olana çikolata yasak

Mide ağrılarım var. 'Ülser olabilir' diyorlar. Çikolata zararlı mı?
Maalesef duydukların doğru. Ülsere çikolata zararlı. Çikolata ve çikolatalı pastalar, kuruyemişler, hindistancevizli pastalar, kekler, hamur işleri, incir tatlısı gibi tatlı ve şekerlemeler de ülser hastalarının sakınması gereken yiyeceklerdir.

24 yaşındayım. Voleybol oynuyorum. 2 aydır boynum ağrıyor. Fıtık olabilir mi?
Boyun ağrısı omurganın kemik ve eklem yapılarından köken alabileceği gibi kas, bağlar ve sinirler gibi yumuşak dokulardan da kaynaklanabilir. En sık boyun ağrısı nedenini yumuşak doku zorlanmaları oluşturur. Osteoartrit, travma ve psikolojik nedenler (gerilim tipi başağrıları) de sıkça görülen boyun ağrısı nedenleridir. Spor zedelenmeleri, boyun fıtıkları olabilir. Özellikle ısınma hareketleri yapmadan antremanlar yapmak bu konudaki sıkıntıları arttırabilir. Bu nedenle muayene olduktan sonra film çekilmesi gerekebilir.
İlaçlarla ağrılar azalabilir. Ağrının geçmesi sorunun, hastalığın tedavi edilmesi anlamına gelmez.

45 yaşında bir bayanım. Ağrılarım oluyor. Kemik erimesinden şüpheleniyorum. Bunu nasıl öğrenebilirim?

Radyolojik olarak (düz grafi) osteoporotik kırığın görülmesiyle olabilir.
Normal röntgen filmi herhangi bir sebeple çekildiğinde görülen kemik yapısına göre yorum yapılabilir. DEXA (kemik mineral yoğunluğu ölçümü) ile direk kemik değerlendirilebilir. Ya da kendiliğinden kırık olan bedende klinik olarak kemik erimesi tanısı konabilir.
Ağrıların da romatizmal hastalıklar açısından araştırılması gerekir.

Ekzema bulaşıcı mıdır?
Hayır, ekzema bulaşıcı değildir.
Ekzemanın sebebi tam olarak anlaşılamamıştır. Atopi ailevi geçiş gösterir ve genetik yapınızın bir parçasıdır. Atopik insanlar fazla çalışan bir immün sisteme sahiptir ve derileri kolayca enflame (kırmızı ve yangılı) olur.
Deriyi koruyan tabaka bozulmuştur, dolayısıyla deri çabuk kurur ve mikrop kapar.

Yaklaşık 2 aydır çarpıntım var. Bazı arkadaşlarım 'Panik atak olmuşsun' diyorlar. Zaten 1 yıl öncede panik atak tanısı koydular. Bu çarpıntım panik atak mı yoksa kalpten mi?

Bunu maalesef tam olarak ayırt etmek mümkün değil. Çoğu panik ataklarda kalpte bir çarpıntı olmaktadır.
Ancak panik atağı bulunan ya da panik atak teşhisi ile tedavi alan her hasta mutlaka kalbe bağlı olan çarpıntılar yönünden bir kalp hastalıkları uzmanı ve elektrofizyoloğa görünmelidir. Panik atak diye tedavi edilen hastaların yaklaşık yüzde 20'sinde kalpte elektrik sisteminde sorun olduğundan dolayı panik atak yaşanmaktadır. Dolayısıyla hasta kalpteki çarpıntılardan tedavi olduğunda panik atağı da ortadan kalkmaktadır.

Guatr teşhisi konuldu. Ameliyat olacağım. Risklerini anlatır mısınız?

Bu ameliyatta kanama, "Recurrent laryngeal sinir" yaralanması söz konusu olabilir. Bu riskler sıklıkla yaygın lenf bezi büyümesi olmuş ilerlemiş tümörü olanlarda, tiroid cerrahisi geçirenlerde ya da göğüs kemiğinin arkasına inen ve iç guatr olarak bilinen "Plonjon guatrlar" dediğimiz durumlarda daha sık görülür. Tiroid operasyonu yapacak cerrahın deneyimli olmaması da daha sık komplikasyon görülme nedenidir. Bu ameliyatta herhangi bir komplikasyon riski yüzde 2'den daha az olmalıdır.