DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 16 Ocak 2015

Ameliyatlar açken yapılır

Hocam; kasık ameliyatı olacağım. Bunun için "aç kalacaksınız" dediler. Merak ediyorum, neden ameliyata aç karna alıyorlar...
Ameliyat hazırlıkları hangi ameliyat olursa olsun aynı olan uygulamalar içerir.
Anestezi verilecek hastaların midesi boş olması hali de bunlardan biridir.
Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur.
Hayati tehlikeye neden olabilir. Yetişkin hastalara ameliyat öncesi gece 24.00'ten itibaren katı gıda almamalıdır. Ameliyat öğleden sonra ise sabah 06.00'da iki dilim ekmek veya 4 bisküvi ile istenilen sıvı ile alabilirler. Ameliyattan 2 saat öncesine kadar berrak sıvı (su, şekerli su, çay, ıhlamur, berrak meyve suları) alabilirler (süt, gazlı içecekler, çorba hariç). İlaçlar ameliyattan 1 saat öncesine kadar bir yudum su ile içilebilir. Bazı annelerin az miktar bir şeyler yemenin çocuklara zarar vermeyeceğini, onları doyurmayacağını düşünerek, doktorunun izni olmadan ameliyattan önce bebeklerini beslemeleri veya emzirmeleri sakıncalı bir durumdur.

Doktor bey; oğlum 46 yaşında. Bel ağrıları vardı. Deprem Dede hastalığı olmuş, morali bozuldu. Sigaraya başladı. Bu hastalık sigaradan öldürür mü?
DEPREM Dede Hastalığı diye ifade ettiğiniz hastalık "Ankilozan Spondilittir".
Omurga başta olmak üzere, eklemler, tendonların ve ligamanların kemiğe yapışma yerleri, gözler, sindirim ve cilt, solunum sistemleri gibi birçok organı romatizmal bir hastalıktır. Hastalar sıklıkla 3 aydan fazla devam eden bel ağrısı ve yer değiştiren kalça ağrıları ile başvururlar.
Belde sabah tutukluğu olması tipiktir. Bel ağrısı egzersiz ve yürüyüş ile azalır. Sigara ankilozan spondilitte, hastalığın daha sık aralıklarla aktive olmasına ve fiziksel fonksiyonları bozarak yaşam kalitesinde bozulmaya yol açar.
Hastalığın tipik şikayetleri olan bel ağrısı ve sabah tutukluluğu, aktif sigara içimi ile ilişkili iken hastalığa bağlı sakatlıklar ve şekil bozuklukları ise geçmişte içilmiş sigara ile dahi ilişkilidir.

28 yaşındayım. İkidir göğüs ağrısı şikâyeti ile doktora gidiyorum. Koşu bandında koşman lazım dedi. "Kalp hastalığı mı düşünüyorsunuz" dedim. Testi yapıp görürüz dedi. Kalp hastalığı düşünüyorsa neden anjiyo istememiş olabilir?
GÖĞÜS ağrısı şikayeti olan bir kişide genellikle daha kolay ve ek bilgi veren efor testi, ekokardiyografi, gibi yöntemlerle başlanır. Bunlarda bir problem varsa Koroner anjiografi önerilir. Bu testler normal çıkarsa, damarda problem görülme riski son derece düşüktür. Açıkçası koroner anjiografi, hastalık bulgusu saptanılan hastalarda kullanılan bir yöntemdir.

Doktor Bey; 2 aydır aniden çarpıntım başlıyor. Yeni işe girdim diye heyecanlıyım. Bununla ilgisi var mı? Arkadaşlarım da panik olduğumu söylüyorlar. Zaten 1 yıl öncede panik atak tanısı koydular. Bu çarpıntım Panik atak mı yoksa kalpten mi?
Bunu maalesef tam olarak ayırt etmek mümkün değil. Çoğu panik ataklarda kalpte bir çarpıntı olmaktadır. Ancak panik atağı bulunan ya da panik atak teşhisi ile tedavi alan her hasta, mutlaka kalbe bağlı olan çarpıntılar yönünden bir kalp hastalıkları uzmanı ve elektrofizyoloğa görünmelidir. Çünkü panik atak diye tedavi edilen hastaların yaklaşık yüzde 20'sinde aslında kalpte elektrik sisteminde sorun olduğu saptanmıştır. Dolayısıyla hasta kalpteki çarpıntılardan tedavi olduğunda, panik atağı da ortadan kalkmaktadır.