DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 14 Ocak 2015

Şişmanlık kansere neden olabilir

2 yıldır şişman olan 36 yaşında bir bayanım. Ancak benim korkum daha fazla kanserden. Yani annem kanser olunca depresyona girdim. Sonra kilo aldım. Şimdi 1 hafta önce arkadaş sohbetinde bak böyle gidersen kanser olursun dediler. İyice bunalıma girdim.
Bu konudaki gerçekler nedir Nafiz hocam?
Bu konuda ki gerçek şu: İnsan bir sıkıntıyla karşılaştığında çözüme kilitlenmelidir. O sorunu çözmek için elinde neler var? Bunları nasıl kullanır?
Var olan hayatı nasıl daha kullanışlı hale getirir? bunları düşünmelidir. Bunalım çözüm getirmez. Korku insanı çaresiz, yorgun, halsiz bırakır. Korku insanı hapis eder. Yemek yeme ile rahatlama, haz duyma korku durumunda tercih edilen rahatlama yöntemi olursa kişi gereğinden fazla kilo alır. Şişmanlar. Sen de bu durumdasın. Şimdi; öncelikle "Kilolarımla Barışığım" falan deme. Sağlıklı kilonla da barışık olursun. Zayıflayamam diye korkma isteyen herkes zayıflar. Daha fazla hareket et. Gereksiz yemek yeme. Keyif aldığın başka neler var tespit et. Ve onları vakit kaybetmeden yap. Teknik direktör olarak iç hastalıkları uzmanı olarak bizler tıbbi kısmını yaparız.
Şişmanlık kanserlere neden olabilir.
Yemek borusu, ince barsak, kalın bağırsak, makat, karaciğer, safra kesesi, pankreas, böbrek, lösemi, multipl miyelom ve lenfoma görülme sıklığı şişmanlarda artabilir. Ayrıca erkekler de prostat kanseri, kadınlarda meme, over, endometriyum ve serviks kanserleri şişmanlarda daha fazla görülebilir. Bu bilginin seninle ne kadar ilgisi var diye düşünene kadar zayıflamaya başla.

43 yaşındayım. Sarılık hastasıyım. Irsi olduğu söyleniyor. Doktorum çaresi yok dedi. Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?
Sarılık, "Bilirubin" dediğimiz bir maddenin gereğinden fazla birikmesiyle ortaya çıkar. Bu maddenin birikmesi cilde sarı bir renk verir. Bu nedenle bu duruma "Sarılık" denir. Ancak sonuçta buna neden olabilen birçok sebep vardır. Bazen mikroplar, bazen safra taşı-çamuruna bağlı tıkanmalar, bazen doğuştan beri gelebilen hastalıklar sarılığı ortaya çıkmasına neden olabilir. Genetik olabilen bazı sarılıklar doğuştan beri var olan bir farklılık olsa da iç organ harabiyetine neden olmayabilir. Bir elinde 6 parmağı olan kişi doğumundan beri farklı olsa da hasta değildir. Bunun gibi düşün. Yani sendeki sebep doğumsal, ırsi bir sebepse ilerleyen bir organ harabiyeti beklemeyiz.
Bu nedenle tahlillerini öğrenebilseydik sana has daha net bir yorum yapabilirdik.

Hocam 49 yaşındayım. 6 ay önce yanlışlıkla eşimin hapını kendi hapım diye içtim. Gece yarısı kendi hapımı içmediğimi görünce panikledim. O günden sonra ilaç içemez oldum İlaçlara bakamıyorum. Eşim depresyon ilacını verdiğinde içebiliyorum. Kendi kendime ilaçlara bakamıyorum. Psikiyatristin verdiği ilaçlar ağır geldi içemiyorum. Siz bana nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Panik atak yaşamışsınız. Eşinizin ilaç kullanma amacı sizin bedeninize zarar verebilir mi? diye düşünmüş olabilirsiniz. Bulaşıcı hastalıklarda, ağır hastalıklarda, kanser hastalıklarında, epilepsi- şizofreni-ağır depresyon gibi hastalıklarda kullanılan ilaçların ağır ilaçlar olduğunu düşünen biriyseniz korkunuz çok aşırı olmuş olabilir. Bir hastalığın ağırlığı, kullanılan ilaçların ağırlığı tarifleri farklı konulardır. Sağlam bedenlerdeki etkinlikleri farklı konulardır.
Bu ihtimaller seni korkutmuş, ürkütmüş, sıkmış olabilir. Korkularınla yüzleş.
Gerçek cevapları öğren ki rahat edesin.
Bu nedenle bu hale gelen tek kişi değilsin.
Çaresiz bir durum değil rahatla.