DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 29 Aralık 2014

Gizli Guatr'a dikkat

Nafiz hocam ablamı hastaneye götürdük. Bir Guatr diyorlar, bir Haşimoto diyorlar. Kafamız karıştı.
Tehlikeli bi şeymi ? Bu hastalıklar neyin nesidir?
Bu hastalıklar Troid Bezimizin hastalıklarıdır. Troid Bezi soluk borusunun yanlarında bulunan iki lobunu, soluk borusu önünden geçen bir bölüm birleştirdiği, içinde koloid bir madde bulunan keseciklerden oluşan bir bezdir. Her iki lobun içinde paratiroid bezi bulunur. Normal ağırlığı insanda 20-
40 gr'dır. Tiroid bezi, iyot ve tirozinden tiroksin (T4) ve triiyodotironin (T3) yaparak, kana tiroid hormonunu salgılar.
Tiroid bezi, öteki iç salgı bezleriyle ilişkili olarak etkinlik gösterir. Çalışması özellikle hipofizin salgıladığı uyarıcı tireotrop hormonunun (TSH)etkisine bağlıdır. Çeşit çeşit hastalığı vardır.

Hocam 45 yaşında lastikçiyim. 2 yıldır ara ara belim ağrır. Geçen gün lastik değiştirirken belim tutuldu. Sağ ayağımın parmağının ucuna kadar ağrım var. Hala doğrulamıyorum. Bel fıtığı olmuş olabilirmiyim?
Bel fıtığı ihtimalin sürpriz değil. Eğilip doğrulurken, oturup kalkarken, eşya yük kaldırıp indirirken hep belimizi yanlış kullanıyoruz. Neredeyse herkes bel fıtığı.
Bel fıtığı, omurlar arasında yer alan kıkırdaksı içeriğin omuriliğin bulunduğu kanala ya da sinir köklerinin üzerine taşması, pörtlemesi ile oluşur. Bu durum hareketlerle artan, dinlenme ile azalan, ağrılar olur. Mekanik bel ağrısı, genellikle bel bölgesi kasları, kas lifleri ve eklem bağlarının aşırı zorlanması ya da sinirsel gerginlikler nedeniyle gelişir. Fıtık haricinde diskin dış tabakasında meydana küçük yırtıklar da şiddetli ağrıya yol açabilir. Fizik tedavi Uzmanına git. İyileşti, geçti deyip ihmal edersen ameliyatlık hale gelir. Sonra demedi deme.

Hocam babam 69 yaşında. Felç geçirdi. Nöroloji takip ediyor ama ne yapsak yemek yemiyor. Genzine kaçıyor. 3 ayda 2 kere zatüree oldu. Yoğun bakıma aldılar. Son gittiğimizde Mideye tüp takalım dediler. Oradan beslenecekmiş. Mide tüpü ne demek?
Tüp diye anlatılan şey aslında bir nevi hortum. Ağız yoluyla beslenme ihtimali olmayan hastaların gıdaları hortum yoluyla midesine göndermek için yapılan tıbbi bir müdahale yapmak istemişler.
Bu Uygulamaya kısaca PEG diyorlar.
Bu uygulama katı-sıvı gıdaların, ilaçların yemek borusundan geçmeden direk mideye ulaşmasını sağlıyor. Bu yöntem özellikle yutma refleksi kaybolmuş olan hastaların beslenmesi için uygundur. Bence taktır. Beslerken genzine kaçan şeyler zatüree yapabilir.
Geçmiş olsun.

Nafiz bey abim çok sigara içiyordu. Ayak damar tıkanıklığı olmuş. Burger hastalığı demişler.
Tedavisi varmı?
İlk Şart SİGARAYI BIRAKMAKTIR. Sigarayı bırakmayan hastalarda hastalık devam eder hatta ilerler.
Düzenli doktor takibi önemlidir. Her hastalık her bedende ayrı seyir gösterir. Yapılacak tedavi tercihlerinde düzenli doktor takibi önemlidir. Bölgesel yara bakımı yapılmalıdır. Bazı damar ile ilgili ilaçlar verilir. Cerrahi müdahale gereksinimleri olabilir.