DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 27 Aralık 2014

Koyu çay ülsere davetiye çıkarır!

Hocam 27 yaşındayım. Endoskopide ülserim çıktı. İçeceklerde nelere dikkat edeyim?
Koyu çay, kahve, kakao, neskafe, sütlü kahve, sütlü kakao, limonata, boza, karbonatlı içecekler, hazır meyve suları, maden suyu (soda), alkollü içecekler maalesef ülserli kişilerin sakınması gereken içeceklerdir. Ona göre tedbir almanda fayda var.

Doktor bey basketbolu seviyorum. Amatör bir kulüpteyim. Ama düşük şekerim var. Maçlar var antrenman yapmam lazım ne önerirsiniz risklimi?
Hayır tedbir alırsan riskli değil. Düzenli yapılacak egzersiz kan şekerini dengeler fakat egzersize aç başlama.
Çok uzun süre yoğun egzersiz yapma. Yoksa kan şekerinin düşebilir.
Bu yüzden antrenmandan önce kepekli sandviç, kepekli makarna, ayran, meyve, kepekli bisküvi gibi karbonhidrat içeren bir besin ye. Uzun süreli egzersiz yapma. Tedbir alırsan sıkıntı olmaz korkma. Başarılar.

Hocam 48 yaşındayım bakkalım. 1 yıldır şekerim var. 3 ayda bir hastanede kan veriyorum. Şekerin iyi ya da kötü diyorlar. Ben günlük bakıyorum. Onlar neden 3 aylık bakıyor?
HgbA1c diye yazılan Hemoglobin A1c diye okunan bir testtir bu. Bu test yaklaşık olarak kan glikoz düzeyinin ortalaması hakkında bilgi verir. Bu test ile kan glikoz düzeyinin yani şekerinin kontrol altında olup olmadığını öğrenebilirsiniz. İdeal hedef bu testin yüzde 6.5'i geçmemesidir.
Bununla beraber şeker düşmesi riskiniz, şeker hastalığına bağlı çeşitli organ çalışma bozukluklarınız ve bunlara eşlik eden kalpdamar sorunlarınız varsa doktorunuz sizin için daha yüksek bir hedef belirleyebilir.
Yani uzun vadeli takipte önemli bilgiler veren bu testi ihmal etme.