DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 25 Aralık 2014

Kum dökmek prostat yapmaz

- 66 yaşındayım. İdrarda kan çıktı. Tahlil yaptırdım. Prostat büyümüş dediler. Önceden de kum döküyordum. Kum dökmek prostatı büyütür mü?
Hayır büyütmez. Prostat bezi hastalıklarında, idrar kese hastalıklarında, böbrek taşlarında ve kum dökme diye özetlenen kristal birikimlerinde idrar yolunda kanama olabilir. Prostat bezi ile ilgili tanı koyabilmek için idrar tahlili, kan tahlili, ultrason filmi, üroloji uzmanı muayenesi gerekir. Genelde hastalar uzman muayenesi dışındakileri yaptırır. Uzman muayenesinde tereddütte kalırlar. Birçok hasta bu nedenle tanı konmadığından hastalığı ilerler. Doğru üroloji uzman muayenesine.

- Ağzımın içi sık sık yara oluyor. Dilimin ucunda özellikle. Damakta bile oluyor. Boğazıma kadar iniyor aflar. 3 yıla yakındır 2 ayda 1 periyodik olarak bu yaralar çıkıyor. Neden olabilir?
Ağız içi aft yani yara en sık rastlanan şikayetlerdendir. Vitamin-mineral eksiklikleri, burun tıkanmalarıdan romatolojik hastalıklara kadar çeşitli hastalıklarda görülebilir.
Önce aynı doktor tarafından takip edilmen gerekir.
CRP, Sedimentasyon, Haemogram, Total Ige tahlillerini yaptırmanı öneririm. Yara var iken doktor görmeli. Bir kez cildiye uzmanı 'Pikür Testi' dediğimiz behçet hastalığı tanısında faydalandığımız testi yaptırmak gerekir.
Sigara ve alkol kullanma. Alerjik veya tıkayıcı burun hastalığın varsa düzelt.
Sebze, meyve, kuruyemişten uzak kalma. Her şeyide kafana takıp stres sıkıntı yapma.

- 36 yaşındayım. Meme kanseri nedeniyle tedavi görüyorum. Dün gece ishal oldum. Kardeşimin de aynı şikayeti oldu. Ona verilen ilaçlardan kullanabilir miyim?
Hayır. Kullanma. Herkesin ilacı kendine.
Sana has özellikler nedeni ile bedenin hastalıktan farklı etkilenebilir. Önce doktora git. İshal nedenini bulmak gerekir.
Aynı anda başlasa da aynı mikropla olmama ihtimali var. Tansiyonun normalse, ishalde kan sümük yoksa ishalde en önemli kural kaybedilen kadar sıvı ve tuzu bedene koymaktır. Bağışıklık sistemi senin için önemli kafana göre ilaç kullanma.

- Çok kiloluyum. Zayıflamaya çalışıyorum. Arkadaşlarım obez obez diyip duruyor. Obezite demek ne demek? Anlatır mısınız?
Şişmanlık; vücutta aşırı miktarda yağ birikimi ve depolanması bulunması durumudur. Şişman anlamına gelen 'Obese' sözcüğü obesus sözcüğünden gelmiştir. Çok yemek yiyen anlamına gelir.
Çok yemek yiyip, çok hareket edenlerde aşırı yağ depolanmayabilir. Yani her çok yemek yiyen şişman olmayabilir. Kendi anlamından farklı kullanılan kelimelerden biride obezitedir. Zayıflamaya devam.
Arkadaşlarına bu yazıyı okut.
Sonra da öğrenipte gelin de. Biraz da onlar düşünsün.

- 46 yaşındayım. 15 senedir tansiyon hastasıyım. Ancak 4-5 senedir ilaç kullanımı bıraktım. Bir şeye sinirlendiğim zaman sadece yükseliyor.
Hastaneye gidip düşürüyorlar. İlaçlarımı bırakmamın organlarıma zararı var mıdır?
Olabilir. Öncelikle tansiyonunuzun normale döndüğünü tansiyon ölçümleri ile hatta 24 saatlik tansiyon holter monitörizasyonu gibi düzenli tetkiklerle ispatlamamız gerekir. Ayrıca 'Ekokardiyografi' tetkiki ile takip etmek uygun olur. Aksi takdirde damar sertliği ortaya çıkar. Tüm organ çalışmaları için risklidir. Sinirlendiğinde de damar sertliği varlığında beyin kanaması, kalp damar tıkanması gibi hastalıklar meydana gelebilir. Hipertansiyon bir iç hastalıktır.
Gözünle göremezsin. Umursamazsan ilerler. Hipertansiyonun lakabı 'Sessiz Katil' dir.