DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 15 Aralık 2014

Damar tıkanıklığı tansiyonu yükseltir

Hocam 57 yaşında bir emekliyim. 8 yıllık şeker hastasıyım. Tansiyonum 16-10 çıktı. Arkadaşlar damarların daralmıştır dedi. Damar daralması ile tansiyonun ne alakası var? Babam 73 yaşında tansiyonu normal.

Babana maaşallah diyelim. Senin şeker hastalığın damarları daraltma ihtimali olan bir hastalık. Kilonda fazlaysa beklenenden erken ve fazla damar darlığı olabilir.
Kireçlenmiş borular gibidir. İçinden kanın akabileceği alan azalır. Damardaki tıkanıklık hipertansiyona yani tazyiği artmış bir dolaşıma neden olur. Elinle ağzını tıkadığın bir hortumdan su daha tazyikli akar. Aynı şekilde tıkalı damarlar da hipertansiyona neden olur. Bunun dışında, böbrek sorunları ya da fazla kilolu olmak da kan basıncını artıran faktörlerdir.
Diyabetli kişilerin çoğunun tansiyonu yüksektir.
Diyabete yani şeker hastalığına bağlı kalp, göz ya da böbrek sorunlarınız varsa, yüksek kan basıncı, bu rahatsızlıkları daha da artırabilir. Kan basıncı büyük ve küçük tansiyon olarak iki rakamla gösterilir. Örneğin 120/70 mmHg gibi. Diyabetliler için ideal tansiyon 130/80 mmHg'nın altıdır.

Doktor bey ben papağancıyım. Astımım nedeniyle bırak dediler ama bırakamadım.
Nefes darlığım tekrarladı.
Aldığım Fıs fıslar şikayetimi gidermedi.
Kortizonlu hap verdiler. Kilo almaya başladım. Yüzüm gözüm kızardı. Halsiz ve bitkinim. Göbek kenarlarımda kırmızı çatlaklar oldu. Ne yapmam lazım?

Anlattığın şikâyetler "Cushing Sendromu" dediğimiz duruma uyuyor. "Cushing Sendromu" çeşitli durumlara bağlı olarak ortaya çıkabilir: "Cushing Sendromu" anormal derecede yüksek kortizol düzeylerinin neden olduğu bir bulgular ve belirtiler grubudur. Dışarıdan kortikosteroidli ilaç alımı en sık görülen nedenidir. Bununla beraber beyinde hipofiz dediğimiz yerin tümörü, böbrek üstü bezinin çok çalışması ya da ACTH hormonu dediğimiz hormonu bedenin başka bir yerinden üreten tümörlerde bu şikâyetler olabilir. Bu yüzden hemen iç hastalıkları uzmanına muayene olmalısın.
Ayrıca her ne sebepten olursa olsun kortizon içeren ilaç kullananlar tuzsuz ve şekersiz beslenmelidir.

Hocam bel ağrım var. 4 aydır geçmiyor.
Bel fıtığı dediler. Ama benim ağrım sabah kalkmadan başlıyor. Bir de hareket ettikçe azalıyor. Bel fıtığı olan arkadaşlarımda bu durumun tam tersi var. Başka hastalık olabilir mi? 37 yaşında bel fıtığı nasıl olur?

Bel fıtığının yaşla ilgisi olmaz. Her yaşta olabilir. Ama bel fıtığı hareketle artar, dinlenmekle geçer. 3 aydan uzun süren, istirahat ile geçmeyen, 40 yaşından önce başlayan, aniden değil, yavaş yavaş başlayan, sabahları yataktan kalkmayı zorlaştıran, hareket ettiğinizde azalan ağrılar varsa iltihabi hastalıklara bağlı bel ağrısı aklımıza gelir. Hemen bir iç hastalıkları uzmanına veya romatoloji uzmanına muayene ol. Geç kalma.

Hocam 24 yaşında bir bayanım. 2 ay önce ateşim çıktı. İlaç verdiler. Geçmedi.
Ellerimde ve yüzümde kızarıklıklar çıktı.
Bir daha antibiyotik verdiler geçmedi.
Ağzımda yaralar çıktı. Bide 2,5 ay önce doğum kontrol hapı kullanmaya başladım.
Adetim değişti. Bunla ilgili olabilirmi?
Hangi doktor bu işten anlar?

Ateş birçok hastalıkta, hastalığın başlangıcında yükselir. Doğum kontrol hapına bedenin verdiği tepki ihtimali de dahil bir çok ihtimal var. Özellikle sistemik lupus eritematozus dediğimiz romatizmal hastalıklar aynen anlattığınız gibi başlayabilir. Sigara, güneş ışığı, viral enfeksiyonlar, ilaçlar hastalığın başlangıcını tetikleyebilir. Bunları toparlamak iç hastalıklarının görevi.
Sonrasında romatoloji, kadın hastalıkları gibi bölümlere ihtiyaç duyulabilir.