DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 1 Aralık 2014

Sıkılan sivilce iz bırakır

15 yaşında bir kızım var. Sürekli aynanın karşısında geçip sivilcelerini sıkıyor. 'Yapma' diyorum ama beni dinlemiyor. Bir de siz söylerseniz sevinirim...

Baba sözü dinlemeyen iflah olmaz diyorum. Yine de söyleyelim. Sivilcelerin sıkılarak temizlenmesi önerilmez.
Sıkarken mikrop kapar. Genç kızımızın yüzü çukurlarla dolar. Özellikle cerahat derinde ise sıkmak daha derine kaçmasına ve daha uzun süre daha büyük boyutta devam etmesine, hatta yara izi (skar) bırakmasına neden olur. Bu yüzden 'sakın sivilcelerinizi sıkmayın' diyorum.

8 aylık hamileyim. Bu dönemde yaptırmam gereken tahliller var mı?
Varsa nelerdir?
Şimdiden teşekkür ederim.

Üçüncü 3 ay (28 haftadan doğuma kadar yaklaşık 40. haftalar) veya 3.trimester dediğimiz döneme gelmişsiniz. Bu haftalarda kullanılan laboratuvar testleri birincil olarak sağlıklı bir bebeğin doğumunu hazırlamaya yöneliktir. İdrarda glukoz ve/ veya protein tarama testi, idrarda bakteri varlığını saptamak için idrar kültürü (tekrarlanabilir), Grup B streptokok, hemoglobin ve trombosit sayımı doktor kontrolünde istenebilir. Size has olarak sizi takip eden doktorun isteyecekleri testler olursa da ihmal etmeyin.

Yeni evliyiz. Eşimle birlikte cinsel mutluluğa erişemiyoruz. Bana orgazm olamadığını söylüyor. Bize yol gösterin. Ne yapabilirim?

Anladığıma göre, önce orgazm ne demek onu anlatmak iyi olacak. Cinsel ilişkiye giren eşlerin, ilişki öncesi ve ilişki sırasında bedensel ve ruhsal olarak haz, coşku, keyif alması demektir.
Her 2 cinsin cinsel organları yoluyla hissettiklerinin beyin tarafından tüm bedene yayılır. Tarif edilmeyen kişiden kişiye değişebilen bir durumdur. Cinsel ilişkinin sonucu mutlu, yorgun, keyifli bir haliniz varsa orgazm oldunuz demektir. Bunun eşlerin her ikisi içinde gerçekleşmesi gereklidir. Cinsel ilişkiden önce daha uzun süre birbirinizin bedenine dokunup, sesli, kokulu, görerek ve hatta düşünerek cinsel ilişki sırasındaki haz duyma durumunuzu hazırlayın.

Annem 3 aydır hızla zayıflıyor.
Karnının sağ tarafı ağrıyor. Ara ara ateşleniyor. Doktora götüremiyorum.
Kötü bir şey olabilir mi?

Devam eden kilo kaybı şikayeti önemlidir. Öncelikle şeker hastalığı, troid bezi çok çalışması, tüberküloz, ve tabi kanser ihtimallerini araştırmak gerekir.
Bunun için muayene ve tahlil şart.
Mutlaka iç hastalıkları uzmanına götür.
Gerekirse aile büyüklerini hatta hastanın sözüne değer verdiği kişileri devreye sok.
Kilo kaybı, halsizlik, iştahsızlık, karın sağ üst kadranda ağrı ve ateş özellikle karaciğer kanserleri hastalığının başlıca bulgularıdır. Karında sıvı toplanması (ascites) ve karaciğerde büyüme olabilir.
Özellikle karaciğer sirozu olan bir hastada ani kilo kaybı ve sarılığın ortaya çıkması HCC gelişimini akla getirmelidir.
Bu ve buna benzer ihtimaller için hemen doğru doktora.

Böbreğimin çürüdüğünü söylediler. Ameliyat gerekiyormuş.
Niye ameliyat etmek istiyorlar? Başka çaresi yok mu?

Böbrek çürümesi ; Böbreğiniz görevlerinin yerine getirememesi demektir. Çeşitli nedenlerle bu olabilir.
Bu böbreğin vücudunuzda kalmaya devam etmesi sonucu yan ağrısı, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, böbreğinizde taş oluşumu, kanama, hipertansiyon ve buna bağlı diğer komplikasyonlar (beyin kanaması, kalp hastalığı, gözler ve böbreklerde hasar vb) gibi komplikasyonlar gelişebilir.