DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 28 Kasım 2014

Fazla antibiyotik zararlıdır

Sürekli bademciklerim şişiyor. Antibiyotik çok içiyorum bir sakıncası var mı? Yani ilerde bir şey olur mu?
Antibiyotiklere karşı direnç gelişebilir.
Enfeksiyonların tedavisi sırasında bakteriler antibiyotiğin etkilerinden korunmak için kendi kendini koruyucu yollar bulurlar. Bunun sonucunda enfeksiyon tedavisinde antibiyotik tedavisi yetersiz kalır ve bu duruma antibiyotiğe karşı direnç gelişmesi denir. Bu sadece hastayı değil herkesi etkiler. Bu nedenle doğru antibiyotik kullanımı son derece önemlidir. Antibiyotik kullanımının mutlaka doktor kontrolü altında olması, virüslerin neden olduğu grip, soğuk algınlığı gibi durumlarda antibiyotiklerin kesinlikle kullanılmaması, eczanelerden rastgele antibiyotik satın alınmaması gerekmektedir. Sık sık tonsillit olmanın nedenlerini de araştırmalısın.

Doktor bey 31 yaşında bir bayanım. Sol mememde 1 ay önce şişlik oldu. Doktora gittim. Meme grafisi istedim doktor çektirmedi. Bir şey çıkar mı?
Panik yapma. Mamografi üç boyutlu meme yapılarının X ışını kullanarak iki boyutlu olarak görüntülenmesidir.
Mamografi memede ele gelen bezelere çok daha erken bir evrede olan, klinik olarak gizli durumdaki, elle fark edilemeyen meme kanserlerini belirlemeye yarar. Meme kanseri ele gelmeden iki yıl önce mamografi ile belirlenebilir. Mamografi meme kanseri belirtisi ve bulgusu olan olgularda, klinik olarak yüksek risk taşıyan kadınlarda, meme ile ilgili yakınması olsun ya da olmasın 50 yaşın üstündeki tüm kadınlarda klinik muayeneye ek olarak yılda bir çekilmelidir. 35 yaşın altında da önerilmem ektedir. Meme muayenesinde ele gelen, fark edilir bir kitle yoksa, yaşının da gereği olarak bu tahlil istenmeyebilir. Doktorunun dediğini yap. Kontrole git. Kendi kendine meme muayenesi yapmayı öğren ve yap.

37 yaşındayım. 1 haftadır makatımdan taze kan geliyor. Büyük abdestim sıkıntılı, ağrılı. Sağlık memuru bir arkadaşım basur olabilir dedi.
Merhem önerdi kullandım. Ama yine kanıyor. Kime göstereyim?
Sen sorarsan herkes cevap verir. Sağlık memuru veya çalışanları doktora gitmen gerekiyor deseler herkes kızıp sanki ben bilmiyordum diyor. Onun için ilaç vereni oluyor ama hastayı muayene etmeden ciddi hastalık ihtimallerinin gözden kaçmasına, vakit kaybına neden oluyor. İç hastalıkları uzmanı, aile doktorun, genel cerrahi uzmanı bunun için muayene yapabilir. Tanıya göre takibini kimin yapacağına karar verebilir.
Onlara göster. Anlattıklarına göre 'Anal Fissür' dediğimiz makat çatlağın olabilir. Anal fissür, anal kanal mukozasında oluşan ve hemen dışındaki cilde uzanan yırtıklara denir. Çoğunlukla zorlu ıkınmalar esnasında oluşur. Fissür oluştuktan sonra hastaların makatları daha da sıkılaşır ve dışkılama zorlaşır. Dışkılama zorlaştıkça fissür derinleşir ve bir kısır döngü oluşur. Ağrı korkusuyla insanlar büyük tuvaletini tutar ve dışkı sertleşerek fissürü artırır. Dışkı üzerine sıvanmış parlak kırmızı kan tipiktir.

Hocam 49 yaşındayım. Galiba menopoza giriyorum. D vitamini tahlili yaptırmam şart mı? Üstelik hiçbir şikayetim de yok.
D vitamini düzeyi tayini pahalıdır, düzenli olarak ölçülmesini önermeyiz.
Yatağa ve eve bağımlı kişilerde bakımevleri ve huzur evlerinde kalanlarda, D vitamini eksikliği ve yetersizliğine yol açabilecek bir hastalığı olanlarda, osteoporozu olanlarda, düşük travmalı kırık öyküsü olanlarda (örneğin ayakta dururken düşenlerde), kan kalsiyumu düşük (Hipokalsemisi) olanlarda, kan fosforu düşük (Hipofosfatemisi) olanlarda, D vitamini metabolizmasını etkileyecek ilaçları kullananlarda, kanda D vitamini düzeyi bakılmalıdır. Buna da doktor karar vermelidir.