DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 25 Kasım 2014

Alerji ağız tadını bozabilir

Doktor bey alerjim var. Burnum tıkanıyor. Şimdi yeni bir ilaç aldım.
İyice ağzımın tadı bozuldu. Bu durumu nasıl halletmeliyim?

Sen halletme bence. Doktora git doktorun halletsin. Gerek alerjiler, gerek alerji için kullanılan ilaçlar gerekse çeşitli hastalık ve ilaçlar tat almayı bozabilir.
Polip gibi burun tıkanıklıklarında ise, hava akışını yeniden yapılandırmak için, cerrahi girişimde bulunulabilir ve kişiye koku ve tat alma duyusu yeniden kazandırılabilir. Muayene edilmeden tahminle bu iş halledilmez. Doğru kulak burun boğaz uzmanına

Annemi kadın doğum uzmanına götürdük. Rahmi kalınmış. Kürtaj yapmamız gerekiyor dedi. Biz bişey anlamadık. Annem 2 yıldır adet görmüyor. Sormaya çekiniyorum ama kürtaj nerden çıktı?

Rahim kalınlaşmasına 'Endometrial hiperplazi' deriz. Bu durum gebelik veya kanser demek değildir. Ancak tedavi edilmezse kansere neden olabilir. Bunun için ilgili kalınlaşmayı kürete etmek ve örnek alarak incelemek gerekir.
Buna sık bilinen adıyla kürtaj denir. Bu işlem için önce rahim ağzı genişletmesi yapılır. Küret olarak adlandırılan özel bir aletle rahim duvarından örnek doku alınır. Alınan doku patoloji bölümünde mikroskop altında incelenir.
Çıkan sonuca göre tedavi edilir.
Korkmayın, sıkılmayın, yaptırın.

Hocam kardeşim 12 yıldır yurtdışında yaşıyor. Sarkoz hastalığı olmuş. Bu nasıl bir hastalıktır. Tedavisi var mıdır? Bu hastalık hakkında hiçbir şey bilmiyoruz. Lütfen yardım edin.

Muhtemelen sarkoidozis hastalığıdır.
Eğer o ise. Bağışıklık sisteminin bir hastalığıdır. En sık akciğerler, lenf düğümleri, gözlerde ve deride ortaya çıkar. Tedavisi için çeşitli ilaçlar kullanılır. Kortizonlu ilaçlar, sıtma ilaçları, organ naklinde kullanılan bazı ilaçlar gibi bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanılır. Her hastanın tedaviye cevabı kendine hastır. Takip edilmesi gerekir. Doktor takibinde kalması gerekir.

Doktor bey 4 aylık şeker hastasıyım. Ayakkabıcım ayaklarına iyi bak yoksa kesilir dedi. Huzursuz oldum. Ne demek istediğini anlamadım? Ne demek istedi?

Ayak bakımı şeker hastaları için çok önemli bir konudur. İyi bilmeli iyi bakmalısın. Günlük ayak muayenesi yapmalısın. Ayaklarını her gün kontrol et. Kontrol sırasında ayaklarının taban kısmını görebilmek için ayna kullan. Ayaklarında oluşan en ufak bir çatlak veya yarayı mutlaka doktoruna veya diyabet hemşirene göster. Ayak cildin hasarsız ve yumuşak olmalıdır.
Ayağınızda tekrarlayan nasırların oluşmamasına dikkat et. Tırnaklarının etrafında kızarıklık ve şişlik görürsen doktoruna başvur.

23 yaşındayım. Midemde fazla miktarda gaz sıkışıyor. 2 yıldır da bir çare bulamadım. Ayrıca ağzımdan gaz çıkaramıyorum. Çok rahatsız ediyor. Başkalarıda rahatsız oluyor. Ne yapayım?

Önce neden gaz birikiyor onu bulmak lazım. Burnunu muayene ettir.
Burnunu tıkayan bir hastalık varsa çok gaz yutarsın. Çok konuşma, sıkıntılı iç çekme, sakız çiğneme, gazlı içecekler, hareketsizlik, çay, hızlı yemek yeme, çiğnememe, sigara içme durumunda mideye gaz dolar. Asit salınımı artar.
Sebebi bul. Sonra ortadan kaldır. Elini sağdan sola yuvarlak hareketlerle karnının üstünde dolaştır. Bol su iç.
Ayağını ve karnını sıcak tut. Sebze, zeytinyağlı beslenme, az az sık sık yemek yeme rahatlatıcı olacaktır.