DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 19 Kasım 2014

İlaçlar sertleşme sorunu yaratabilir

Doktor bey, abim ve ailemle aram bozuldu. 5 aydır depresyon ilacı kullanmaya başladım. Hayatım ters yüz oldu. Son 1 aydır da eşimle ilişkiye girerken sertleşme sorunum başladı. Eşim de geçenlerde "Başka bir kadın mı var" deyince ölmek istedim. Lütfen bana bir yol gösterin.
Önce sabır. Hem stres, hem de depresyon ilaçları yan etki olarak sertleşme sorunu yapar. Bu hastaların yaklaşık yüzde 25'inden çeşitli ilaçlar sorumludur. Bunlar genellikle anti depresan, uyku, tansiyon, ağrı ilaçları ve prostat kanserinde kullanılan ilaçlardır.
Tansiyon ilaçlarından alfa metil dopa, beta blokerler, klonidin, spironolakton, guanetidin, tiazidler, ACE inhibitörleri, kalsiyum kanal blokerleri, prazosin, fenoksibenzamin, hidralazin, minoksidil ve meteprolol içeren ilaçların kullanımında sertleşme sorunu meydana gelebilmektedir.
Antihistaminikler ve depresyon ilaçları da aynı sorunlara neden olabilir. Simetidin, ketokonazol, barbitüratlar, sedatifler, trankilizanlar, alkol, marihuana, eroin, opiyatlar, tütün gibi etkenlerde bu sıkıntıya neden olabilir. Eşin hemen kendisi için en kötü ihtimali söylemiş.
Oldukça cesur ve dürüst davranmış. Mutlu ol. Onu bilgilendir. Her türlü sıkıntıyı paylaş.
Erkeklik gururu gibi bir yanlışa düşme. Her şey bizim için.

Doktor bey, AIDS öpüşmeyle bulaşır mı? Yoksa sadece cinsel ilişkiyle mi bulaşır?
Virüs cinsel ilişki sırasında vücuda vajina, vulva, penis, rektum veya ağız dokusundan içeri girebilir. Kanında HIV virüsü olan birinin kanından hazırlanan kan ürünüyle de kan yoluyla size bulaşabilir. HIV taşıyan kişinin kanıyla temas eden mikroplu iğne, şırınga, tıbbi cihazlarla temas edenlere bu virüs geçebilir. Gebelik veya doğum sırasında HIV enfeksiyonu kapmış ve tedavi edilmemiş gebe kadınların yaklaşık dörtte biri ila üçte biri bebeklerine bu virüsü geçirebilir. Virüsle enfekte annelerin sütüyle bebeklere de HIV bulaşabilmektedir.
Yani HIV bulaşmış kan-kan ürünü ile sizin bedeninizin kanı temas ederse bulaşma ihtimali olur. Öpüşen kişilerin ağız içi yaraları, damar zedelenmelerine bağlı ağız içi kanamalı durumları söz konusu olursa risk söz konusu olabilir. Şüphelendiğin bir durum varsa mutlaka kontrollerini yaptır.

Tam 3 yıldır sedef hastalığı tanısıyla ilaç kullanıyorum. Hala geçmedi. Hiç geçmeyecek mi?
"Psöriasis" veya "Sedef" dediğimiz hastalık iyi huylu, uzun süreli, tekrarlayıcı, mikropsuz iltihapla seyreden bir cilt hastalığıdır. Ciltte çizilme, ısırık, sıyrılma, dövme, güneş yanığı gibi hasar olursa 1-2 hafta içinde orada sedeflenme olabilir. Genel hastalık şiddeti de artar. Bu nedenle cildini zarar görmesin diye iyi koru. Yaz kış güneşlen, tabi üşütmeden. Enfeksiyonlardan korun. Sigara ve alkol kullanıyorsan bırak. İlaçlarını kontrol et. Bazı tansiyon ilaçları, ağrı kesiciler, sıtma ilaçları, kalp yetmezliği ve ritim düzenleyici ilaçlar, bazı antibiyotikler ve mide ilaçları sedefi arttırır. Selenyum ve E vitaminli destekler. Badem, fındık, fındık yağı, ıspanak, şalgam, pancar, karalâhana ve karahindiba, brokoli, kivi, kabak, kuşkonmaz ye. En önemlisi stres, sıkıntı, dert, evham, kaygı, keder, depresyon, bunalım artarsa hastalık artar.

Hocam 41 yaşındayım ve adetim düzenli. Boyun ağrısı için film çektirdim. O filme bakıp 'kemik erimeniz olabilir' dediler. Bir de 14 yıldır epilepsim var...
Normal filmlerde yani akciğer, bel-boyun omur grafileri, ayakta direk batın grafilerinde kemik görüntülere bakıp bir fikir edinilebilir.
Ama kemik erimesi için kemik yoğunluğu filmi çekmek gerekir. Yaşınız ve adetinizin düzenli olması menopoza bağlı kemik erimeniz olmadığı konusunda bilgi verebilir. Ama birçok nedenle kemik erimeniz olabilir. Epilepsi yani sara hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar kemik erimesi yapabilir. Ayrıca kortizaonlu ilaçlar, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar, heparin kanser tedavisi ilaçlarının bazıları, bazı şeker tedavisi ilaçları, psilokolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlarda kemik erimesi yapabilir.