DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 18 Kasım 2014

Açlık diyetleri saçları döker

35 yaşındayım. 4 aydır zayıflamak için diyet yapıyorum. Ancak bu sefer de saçlar gitti. Yemeğe tekrar başlamayı düşünüyorum. Ne dersiniz?
Maaşallah derim. Bu kadar hızlı karar verip karar değiştirip karar verip yeniden değiştirmen çok şaşırtıcı. Diyet sırasında saç dökülmesi olabilir.
Özellikle hızlı kilo verdiren, vücudunuzu besinsiz bırakan açlık diyetleri bedenin normalde ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri sunmayabilir. Yan etki varsa uygulamayı bırakın. Bunlar metabolizmanıza verdiği yıkımın yanı sıra saç sağlığınızı da kötü etkilemiş.
Saç dokusu vücudunuzun en hızlı büyüyen dokularından biridir. Vücut yeterli besin almadığında ilk zarar gören de saçlardır. Çünkü böyle bir durumda vücudunuz otomatik olarak hayati organlarınızı daha çok besliyor. Yani beslenemeyen saçlar da dökülebiliyor.
Kafanıza göre diyet kafada saç bırakmayabilir. Dikkat.

Oğlumun ağzında aft var. Çok fazla yara oluyor. Acıdan ağlayacak duruma geliyor. Denemediğimiz yöntem kalmadı ama yaralar geçmedi. Ne önerirsiniz?
Gargara yapacak kadar yaşı büyükse 1 su bardağı suya 1 çay kaşığı karbonat at.
Sabah akşam gargara yapıp tükürsün.
Burnu tıkalı çocuklar ağızdan nefes alıp verdiğinde ağzı kurur, kolay yara çıkar. Kaygılı, içe kapalı ,stresli çocuklarda da ağız içi yaralar olabilir. Diş, dişeti hastalıkları, geniz akıntısı gibi enfeksiyon kaynağı varsa tedavi edin. Abur cubur beslenenlerde vitamin ve mineral açığı gelişebilir. Ailede ağızda yara ile seyreden Behçet Hastalığı gibi hastalıklar var mı? Özellikle çinko ve A, B, C, D vitamini eksiklikleri bu tarz şikayetler yapabilir. Aynı doktor takibinde bu ihtimaller değerlendirilip gereğinde farklı branşlardan yardım istenebilir.

Doktor Bey, 35 yaşındayım. Servis elemanıyım. 10 gündür ishalim var. İlaç aldım. Azalma var ama devam ediyor. Bu durumda nasıl besleneceğimi bilmiyorum. İshal olunca hangi gıdaları yemek sakıncalıdır?
Fazla kafein içeren kahve ve demli çay, kolalı içecekler, süt ve süt ürünlerinden peynir, puding, sütlaç, muhallebi, dondurma, yağ oranı fazla olan kızartma, yağlı tatlılar, fazla tereyağı, kremalar ishali arttırabilir.
Diyetteki lifi de sınırlandırın. Yani meyve ve sebzelerden sakının. Sık ve az beslenin, bir seferde fazla gıda almayın.
Kurutulmuş meyveler, baklagiller, bezelye, mısır, brokoli, ıspanak, fındık yersen ishal artabilir. Gaz ve kramp tarzında ağrın varsa gaz yapan gıdalardan da uzak dur. Bunlar da baklagiller, brokoli, lahana, soğan, karbonatlı içecekler ve cikletlerdir.

İltihaplanmayla ilgili bilgi verir misiniz?
İltihap, kelime olarak Arapça kökenlidir. En sık duyup, en çabuk öğrendiğimiz sağlık ile ilgili kelimelerden birisidir. İngilizce'deki karşılığı "İnflammation" yani kızarma, alevlenme, tutuşma anlamı taşır. Bu sözcük size, muhtemelen "koşarken düşüp dizini yaraladığın" zamanları ya da "yüzünde kabaran sivilceleri" hatırlatabilir. Bunlar büyüklerimizin yardımıyla geçebilen yaygın sorunlar olabilir. Bedenimiz, varlığını içerden ve dışarıdan tehdit eden durumlara karşı kendini savunan bir sistemle korunur.
Bu sistem bağışıklık sistemidir. İlk koruyucu kalkanlar deri ve ağız içi gibi dış teması olan bölgeleri döşeyen "Mukoza" dediğimiz dokudur. Ardından, sebep ne olursa olsun canlı veya cansız yabancı maddeleri durdurmaya çalışan "Akyuvar" ve "İltihap=İnflamasyon" sistemidir. Ve eğer sebepler uzun sürerse 3. adımdaki koruma sistemi "Lenfosit ve Antikor sistemi" mizdir.