DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 28 Ekim 2014

Kemik erimesine karşı güneşlen

44 yaşında bayanım. Santralde memureyim. 13 yıldır güneşsiz bir odaya sabah girip akşam çıkıyorum. Güneşe hasretim. Başka hastalığım yok. Kemik erimesi olur muyum?
Güneş girmeyen yere kemik erimesi girer. Bu ortamlar D vitamini açığı yaratabilir.
Öncelikle bir kez kan tahlili yaptır. Herhangi bir ilaç kullanmadan sende ne kadar bulunduğunu bilelim. D vitamini yağda erir.
Kemik yapı ve onunla ilgili dokular için önemli görevlere sahip bir vitamindir. Ayrıca yağda eriyen ve kalsiyum, fosforun sindirim yollarında kullanımında da faydaları vardır. Özellikle çocuklarda büyüme için gereklidir. Süt çocukları, et yemeyenler, güneş teması az olanlar ve yaşlılarda D vitamini eksikliği olabilir. Günde 20 dakika dizlere kadar ve dirseklere kadar sıyrılıp güneşe gösterilen cildimiz yeterli D vitamini üretebilir. Doğal olanı budur.
Yine de D vitamini açığı varsa tedavi/destek amaçlı D vitamini kullan.
Fazlası da başka sıkıntılar çıkarır.
Unutma.

Nafiz Hocam alerji testi yaptırdım. Total Ige yazıyor. Normal gelmiş. Doktor hala alerjin olabilir diyor. Sürekli burnum tıkanıyor. Özellikle sonbaharda ilkbaharda daha sıkıcı bir duruma dönüşüyor. Tahlil normalken hala niye alerji olabilir diyorlar. Bizi anlamaz mı sanıyorlar?
Hemen alıngan davranma. Gerçi alerjik bünyeliler biraz daha alıngandırlar ya neyse.
Bu testin sonucu normal olsa bile özel bir maddeye karşı alerjin olabilir. Allerjen- spesifik IgE antikor testlerinin sonuçları her zaman doktorun önerileri eşliğinde yorumlanmalı ve kullanılmalıdır.
IgE test sonucu normal olsa bile allerjik olma ihtimaliniz tamamen ortadan kalkmamıştır. Yani doktoruna güven gerisini merak etme sen.

26 yaşındayım. Teyzemde meme hastalığı var. Sağ mememde 3 haftadır hafif bir ağrı ve kızarıklık var. Bende kanser olabilir mi?
Özellikle meme şikayetlerinde muayene bulguları çok önemlidir. Sadece anlatılanlarla bir şeyler tahmin etmek oldukça güçtür.
Hemen doktoruna git. Gerekirse bazı kan ve görüntüleme tetkikleri düzenlenir.
Her değişiklik kanser olsaydı, dünya da kadın kalmazdı. Korkma, panikleme. Memede kanserden şüphelenmemiz için; meme ve meme başında farklılık, memenin yanında ya da koltukaltında bir kitle meme başının hassaslığı, meme ve meme başının görünümünde değişiklik, memenin boyutunda ve şeklinde bir değişiklik, meme başının içe dönmesi, meme derisinin ya da ucunun pullu, kırmızı ya da şiş olması gerekir.