DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 26 Ekim 2014

Kaliteli uyku hafızayı geliştirir

Babam kalp hastası Nafiz hocam. Kalp hastaları için uyumak iyimi yoksa hareket mi etmek daha iyi?
Uykudan bahsederken akşam saat 21.00'den sonra sabaha kadar olan dönemde uyumaktan bahsediyoruz. Yani bütün gün sabahtan akşama uyumaktan değil. Sigara içmeme, az oranda alkol alma, egzersiz yapma ve iyi beslenme gibi alışkanlıklarımız ölümle sonuçlanan kalp hastalıklarını azaltır. Yapılan bir çalışmada düzenli, kaliteli 7-8 saatlik uyku da ölümle sonuçlanan kalp hastalıklarının riskini yüzde 83 azalttığı tespit edilmiş. Yani doğru zamanda, doğru miktarda kaliteli uyku oldukça sağlıklıdır.
Ayrıca hafızayı geliştirdiğini ve sağlıklı kilo alımını sağladığını ortaya çıkardı.

21 yaşındayım. Boyum 162 cm. kilom ise 89. Sivilcelerim için doktora gittim. Çok şişmansın dedi. Kilo vermek için ne varsa yapıyorum. Arkadaşım kitaptan liste almış. Zayıflamış. Bende fotokopi çektirdim. Bu hafta perhize başlıyorum. Nelere dikkat edeyim?
Başkasının yaptıkları başkasını bağlar.
Sene senden sorumlusun. Kilo vermeyle ilgili genel bilgiler genel bilgidir. Fotokopinin okunaklı ve doğru sırada çekilmesine dikkat et. Sıra karışırsa okunaklı çıkmazsa yandın. Her şey iyice karışabilir. Doğru zayıflamak için doğru şeyler yapmalıyız.
Komşunun tavuğu kaz görünse de hayaller adı üstünde hayaldir. Bence önce kendini tanı. İç hastalıkları uzmanına en az 1 kez muayene ol. Her beden dünya da tek yaratılmıştır.
Kilo almanın sebebi arkadaşından farklı olabilir. Çözümü de farklı hale gelebilir.
Kilo vermeye yönelik oluşturulan programlarda asıl amaç, kişinin sağlığını koruyarak vücudumuz için gerekli olan tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirebilmektir.
Şişmanlık; hastalık nedeniyle olmadığında harcanandan fazla yemek yemeye bağlıdır. Diyet önerileri kadar hareket etmekte önemlidir. İyi Şanslar.

Reflü hastasıyım. Çok balgamım oluyor, bir türlü bitmiyor. Ve çok terliyorum. Balgam ve çok terlemeden nasıl kurtulabilirim?
Balgam özellikle üst solunum yolları ile ilgili tıkanıklıklarda, enfeksiyonlarda, alerjik durumlarda meydana gelir. Reflü ile direkt ilgisi yok. Ancak reflü solunum yollarına çıkacak kadar ileri durumdaysa mikropsuz iltihaplara neden olur ve tükrüksü balgam yapabilir. Terleme şikayetini de beraber düşünecek olursak öncelikle kulk burun boğaz uzmanına git.
Burnunu açtır. Gerekirse göğüs hastalıklarından destek al. 1 litre suya 1 çay kaşığı tuz karıştır. Gargara yap. Gece yatmadan genizden akacak şekilde 3-4 damla her 2 burun deliğine damlat.
Terlemenin en unutulan sebeplerinden biride kan şekeri düşmeleri olabilir.
Gerekirse terlediğinde kan şekerini parmaktan ölçtür. Haber ver.

171 boyunda 81 kiloyum. Hastalığım yok. Su iç kilo verirsin diyorlar. Ama ben bir haberde su içmekten ölen birini okudum. Ben ne kadar su içeyim?
Yeterli su içilmesi kilo vermeye yardım eder. Her şeyin aşırısı zarar diyorum. Kim ne kadar su içmeli sorusunun en pratik cevabı idrarının rengidir. İdrar rengini açık sarı halde tutacak kadar ayarlama yap. İdrarın koyu ise içtiğin su miktarını arttır. Haberdeki bayan çok kısa sürede 5 litreden fazla su içmiş. Doktoruna sormak en doğru hareket oldu. Teşekkürler.