DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 21 Ekim 2014

Hepatit B hastası şarküteri yemesin

3 ay önce Hepatit B tanısı koydular. Hala halsizim. Sarılığım hiç olmadı. Eklemlerim ağrıyor sadece. Hastalığımla ilgili olabilir mi? Perhiz yapmalı mıyım?
Hepatit hastalığında halsizlik olabilir.
Düzenli olarak kontrollerini yaptır. Bu hastalıkta bedenin bağışıklık sisteminin zaafa uğratılmaması çok önemlidir. Yani her şeyi kafana takma, düzenli uyu. Düzenli beslen. Gereksiz yorulma. Gereksiz ilaç kullanma. Su içmeyi ihmal etme. İstirahatlarını sırt üstü yatarak yap. Yemek konusu da önemlidir. Katı yağlar tüketme.
Yağda kızarmış et, hamur ve sebzeler, kavurmalar tadımlık belki ama doyumluk asla tüketme. Çok yağlı et, süt, peyniri önermiyoruz. Sucuk, salam, sosis gibi hazır ürünler tavsiye edilmez. Kaymak, krema, mayonez, tahin, tahin helvası gibi gıdalardan da sakın.

3 aylık evliyim. Eşim evlendiğimizden beri bana elini sürmüyor. Nedenini bir türlü anlayamadım. Öpüyor seviyor ama o işe gelince bir şey olmuyor. Çok büyük kavgalar ettik. Hep bir bahane sunuyor. Ne olmuş olabilir? Hangi doktora gitmemiz gerekli? Lütfen yardım edin.
Panik yok bu bir. Evliliğin maddi, manevi ve cinsel farklılıklarına uyum sağlamak zaman alabilir. Eşinle kavga yerine muhabbet et. Çünkü yanlış ve eksik bilgilerle büyümüş olabilir. Var olan bilgileri nedeni ile kendine ait bazı özellikleri eksiklik, yetersizlik olarak tarifliyor olabilir. 'Ya olmazsa' diye düşünerek hiç ilişkiye girmemeyi bile göze almış olabilir. Bunun dışında sosyal olarak mevcut bir sorun uzatılıyor olabilir. Bunu da önce anlamak sonra çözmek gerekir.
Düğün yapana kadar eş-dost-akraba- konukomşu için birçok evliliğin yıkıldığı bir ülkeyiz sonuçta.
Eğer bedensel sıkıntılar varsa iç hastalıkları uzmanı, üroloji uzmanı gerekebilir.
Ruhsal ve sosyal sorunlar için psikolog, psikiyatrist muayenesi uygun olur. Sen de kendini sıkma. Aklına gelen sebeple uzaktan yakından ilgisi olmayan bir durumdur belki de. Sabır, gayret.

Babamın tansiyonu yüksek. Sık ölçünce sinirleniyor. Perhiz yapıyor ama su içmiyor. 'Çay içiyorum yeter' diyor. Sizce de yeter mi?
Yetmez. Özellikle sık çay tüketimi kafeine bağlı yan etkilere neden olabilir. İdrar söktürücü özelliği gereğinden fazla su atılmasına neden olarak tansiyon yükselmesine neden olabilir. Sinirlilik tansiyonu başlı başına yükselten bir durumdur. Hastalığı reddetmek de tansiyonunu yükseltebilir.
Keskin sirke küpüne zarar.

16 yaşındayım. 1 yıldır adet görüyorum. Herkes 'Adetini takip et' diyor. Bir türlü de tarif eden yok. Bir şey sorsam 'Ayıp değil mi kızım?' diyorlar. Adetimi nasıl takip edeyim?
Doğru söylemişsin. Bak şimdi; son adetin ilk günü ile gelecek adetin ilk günü arasındaki zamana dikkat et.
Adet doğurganlık özelliğinin başladığının işaretidir. Bir kadının yumurtalıkları her ay bir yumurta üretir. Eğer gebe kalınmazsa gebeliğe hazırlanmış rahim içi zarı adet kanaması olarak dışarı dökülür. Bunun zamanıda yaklaşık geçen adetin birinci gününden itibaren 14.-16. günler civarıdır. Bu dökülme kanaması 4-5 gün sürer ve adet kanaması olarak adlandırılır. Eğer bir kadın 22 günden erken adet görüyorsa veya 40 günden geç adet görüyorsa adet düzensizliği var denilebilir.