DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 19 Ekim 2014

Depresyon ilacı göz kuruluğu yapabilir

Doktor bey 34 yaşında bayanım. Cildim kuruydu, gözlerim kızarıyordu göz doktoru kuru göz teşhisi koydu. Bu hastalığın nedenleri nelerdir? Ne yapmalıyım?
Gözyaşı salgısı, erkek ve kadınlarda, ilerleyen yaşla birlikte azalır. Ancak, kuru göz, özellikle menapoz sonrası kadınlarda sık görülür.
Bunun dışında, idrar söktürücü, tansiyon düşürücü, anti-alerjik, anti-depresan ilaçlar, uyku ilaçları ve alkol göz kuruluğuna neden olabilir.
Ciddi kuru göz, ağız kuruluğu ile birlikte giden Sjögren Sendromu ile birlikte olabilir. Bu durumda, hastalarda, sıklıkla eklem romatizması olmak üzere, tüm vücut sistemlerini tutan bir bağışıklık sistemi (immün sistem) bozukluğu veya bağ dokusu hastalığı mevcuttur. Sjögren Sendromu, genellikle 50 yaş civarında kadınlarda görülür. Yukarıdakilerin dışında kimyasal yanıklar, cerrahiler ve burada detaylandırılmayacak başka birtakım hastalıklarda da kuru göz görülebilir.
Düzenli olarak bir tek doktor takibinde kal.

Eşimin mide şikayetleri vardı. Endoskopi yaptırdık. Raporda 'intestinal metaplazi' diye bir şey yazıyordu. İnternete bakınca kafam iyice karıştı. İntestinal metaplazi nedir? Lütfen yardım edin. Kötü bir şey olmasından korkuyoruz.
Normal mide yüzeyinde bulunan hücrelerin yerini ince-kalın bağırsaktakine benzeyen hücrelerin almasına intestinal metaplazi (İM) deriz. Yani bağırsak hücreleri midenin içine göç etmiştir. Çoğunlukla midenin antrum olarak adlandırılan mide çıkışına yakın alt kısmında görülür. Tedavi edilmesi gerekir. Yakın takip önerilir. Hasta ve şikayetlerine göre 3-6 ay tam tedavi uygulanıp geçip geçmediği kontrol edilir. Tedavi edilmeyen hastalar kanser riskiyle karşılaşabilirler. İhmal yok, tedavi var.

Nafiz Hocam 3 aydır sanki ateş gibi yanıyorum. Başka şikayetimde yok. Ateşimi ölçüyorum normal çıkıyor. Adet döneminde daha fazla oluyor. Adet ile bir ilgisi var mıdır?
Var. Ateş yükselmesi ile ateş basması farklı şikayetlerdir. Vücut ısısı ölçülerek ayırt edilir.
Bir insanın normal vücut ısısı; cinse, aktivite durumuna, yemek ve sıvı alma durumuna, gün içindeki zamana, kadınlarda adet düzeninin zamanına göre değişkenlik gösterir. Normalde vücut ısısı derece santigrat olarak ifade edilir ve 36,5 derece ile 37,2 derece arasında değişir.
Ağız, makat, kulak yolu ile ısı ölçümü ya klasik cıvalı cam termometreler yolu ile veya modern dijital termometreler yolu ile yapılır.
Makat yolu ile alınan vücut ısısı ağız yolu ile alınana göre 0.5 ile 0.7 derece daha yüksektir.
Koltuk altı (aksiller) ağız yolu ile alınana göre 0.3 ile 0.4 derece daha düşüktür. Kulak özel bir termometre aracılığı ile kulak zarının ısısı ölçülerek alınır. Vücut ısısı çeşitli hastalıklarda yükselebilir. Ağız yolu ile 37 derecenin veya makat yolu ile 37.6 derecenin üzeri yüksek olarak kabul edilir (ateş!). Adet döneminde ateş basması daha sık görülebilir.

57 yaşındayım, 15 yıldır şeker hastalığım var. Son 2-3 yıldır şekerim iyi ama mide bağırsak şikayetlerim 6 aydır devam ediyor. Zayıfladım. Ağız kokumda bitmiyor. Sanki midemde havuz var. Şakır şukur yediklerim çalkalanıyor. Reflü dediler ama ilaç kullanmama rağmen bir düzelme yok. Sizce ne olabilir?
Doğrusu muayene bulguları, bazı tahliller, bazı filmler olmadan net bir şey söylemek kolay değil. Ancak ağız kokusuyla devam eden, kilo kaybı olan, reflü şikayetlerinin eşlik ettiği uzun süredir şeker hastalığı devam eden hastalarda GASTROPAREZİ yani mide felci dediğimiz durum araştırılmalıdır. Midenin kasılıp gevşemesini sağlayan vagus siniri zarar gördüğünde mide bir çeşit felç olur, çalışmaz. Bu şekilde şikayetler olur. Mutlaka iç hastalıkları uzmanı veya mide-bağırsak hastalıkları uzmanının takibi şarttır. Sabırlı olmalısın. İlaçlı ve
ilaç dışı tedavileri sırayla ve sabırla uygulanır.