DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 16 Ekim 2014

Kaygı, erkeğin baş düşmanı!

Askerden yeni geldim. Nişanlıyım ve 24 yaşındayım. Yakında evleneceğim. Ama Cinsel isteğim bir türlü artmıyor. "Adaçayı iç" dediler. İyi gelir mi?
Cinsel istek azalması çok sık rastlanan şikâyetlerdir.
Kaygı erkeğin düşmanıdır. Kaygı arttıkça cinsel istek azalır. Muhtemelen evlilik, iş güç, borç ihtimalleri, beraberindeki sosyal sıkıntılar seni çok bunaltmış olabilir. Bunları toparlamalısın.
Ruhsal durum, cinsel organların ve bazı hormonların hastalıkları, cinsel isteği azaltabilir. Bitkiler ve gıdalar önemli desteklerdir.
Ancak sihirli çareler değildir. Ruhsal durum ya da altta yatan bedensel hastalıklar çözülmeden çayla çorbayla harikalar yaratamazsınız. Adaçayı, ısırgan otu çayı, adamotu kökü çayı, bu açıdan faydalıdır. Unutmayın çalışmayan motora hangi yağı koyarsanız koyun bir işe yaramaz.

Doktor bey; işyerinde arkadaşım "plastik bardakla su ve sıcak içecekler içme, yoksa çocuğun olmaz" dedi. Ben evli bile değilim. Kafa yapmış olabilir mi? Çocuk sahibi olmakla plastik bardağın ne ilgisi var?
Çok ilgisi var. 'Bisfenol' ve 'ftalat' içeren plastik paketler, pet şişeler (Poli Etilen Tereftalat) östrojen yani kadınlık hormonu benzeri maddeler açığa çıkarır. Erkeklik fonksiyonları bu maddelerden olumsuz etkilenir. Bu durum sperm sayısını azaltabilir. Sıcak suyla karşılaşan bu plastikler, normalden 55 kat fazla bisfenol salgılar. Bu da sperm sayılarını daha fazla etkileyebilir.
Bundan dolayı bu tip alışkanlığı olan erkeklerin spermleri sayı ve kalite olarak azalabilir. Bu da erkek kaynaklı infertiliteye yani çocuk sahibi olamamaya neden olabilir.
Arkadaşın seni gerçekten bilgilendirmiş. Plastikle sıcak su ve sıcak gıda tüketme.


Ben 64 yaşındayım ama kendimi delikanlı gibi hissediyorum. Ruhum genç ama idrar kaçırma şikayetim var. Kabızlığım oluyor. Ne yapmalıyım?
İdrarın herhangi bir şekilde istemsiz olarak yapılmasına, kontrol edilememesine "İdrar kaçırma" denir. Yaşlılığa bağlı zihinsel kapasitede azalma, hareketlilik,-uzuvları kullanma- isteklendirme eksikliği, idrar torbası ve yollarının çalışmasındaki azalma, idrar torbasının çalışmasında bozukluk, prostat hastalıkları ile birlikte idrar yapma sonrası torbanın tam boşalmaması hallerinde, hastalık olmadan da şikayet olur. Yaşlılarda gece idrar üretimi nispeten fazladır.
O nedenle, şikayetler de gece artabilir.
Genellikle geçici olarak ortaya çıkar. Aşırı idrar çıkarılması (kalp ve şeker hastalıkları, aşırı sıvı almak, çay ve kahve içmek), yatalaklık, hareket kısıtlılığı, bazı tansiyon ve depresyon ilaçları, grip için burun spreyleri, alkol, idrar yolu iltihapları, bilinç bulanıklığı, idrar torbasının aşırı hassas olması durumlarında da idrar kaçırma olabilir. Parkinson, inme, felç, kronik depresyon durumlarında da idrar kaçırma olabilir.
Uzun süreli kabızlık ta idrar kaçırmaya neden olabilir. Mutlaka düzenli olarak seni takip edecek bir iç hastalıkları uzmanı bul. Sonrasını muayene ve tahlillerine göre konuşalım.

Almanya'ya gideceğim. 54 yaşındayım ve şeker hastasıyım. Uçaktan korkuyorum. Ama başka çarem de yok. Yapmam gerekenleri öğrenebilir miyim?
Neden korktuğunu tespit et. İlk defa olan her şey korkutur. Uçak havalanınca artık korku kalmıyor.
Rahatlıyorsunuz. Korku Kan şekerini arttırabilir.
Bu nedenle korkmadığın kadar rahatsın. Yaklaşık 3 saatlik bir yolculuğun şeker hastalığın için sıkıntı yaratması beklenmez. Bilet alırken hastalığını firmaya bildir.
İlaç ve hastalığını anlatan bir özet hazırlanmalı.
İnsülin, enjektör ve insülin kalemini veya ilaçlarınızı; donma, ezilme ve ulaşamama riskine karşı bagaja vermeyip yanınızda taşımalısınız. Yemekten önce kan şekerinizi ölçmeniz önerilir. Saat farkını doğru ayarlayıp yemeiçme- yatma düzenini doğru ayarla. Seyahat sırasında ayak bakımınıza dikkat etmeli rahat ayakkabılar giymelisiniz.