DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 14 Ekim 2014

Aşırı kilo, sperm kalitesini etkiler

1.92 boyunda ve 127 kiloyum. Arkadaşlarım bana tank gibisin diyor. 3 ay önce evlendim. Ama çocuğumuz olmuyor. Eşime doktor sağlamsın demiş. Sıkıntı bende mi? Ne yapmalıyım?
Bunu anlamak için doktora gidip tahlil yaptırmalısın. Herkes sağlıklı olsa da gebelik gerçekleşmeyebilir. Ayrıca zaten kilolusun. Şişmanlık sperm sayısını ve kalitesini etkileyebilir. Zayıflamak, zayıf karakterli olmaktan iyidir. Hastalık utanılacak bir şey değil. Hemen diyete başla ve doktora görün.

18 yıldır sigara içiyorum. Ağzım burnum doldu artık. Nefes alamaz hale geldim. Bu saatten sonra sigarayı bıraksam çabuk düzelebilir miyim?
Sigarayı bırakmak için her zaman erkendir. Sakın unutma. Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra tansiyonun duzelir, kalp atışların normale döner, el ve ayak sıcaklığın normale döner. 8 saat sonra kanındaki nikotin ve karbonmonoksit düzeyi yarıya düşer, kanındaki oksijen seviyesi normale döner. 24 saat sonra karbonmonoksit vücudundan tamamen atılır, akciğerleriniz sigaranın neden olduğu mukusu-sümüğü temizlemeye başlar, kalp krizi riskin azalmaya başlar. 48 saat sonra vücudundaki nikotin tamamen temizlenir, koku ve tat duyularında artış kaydedilir. 72 saat sonra ise nefes alman kolaylaşır, enerji seviyen yükselir. Hadi bakalım. Hemen bu dertten kurtul.

Askerde göğüslerim büyüdü. Vücudumda aşırı ağrı ve kilo kaybı şikayetim oldu. Hormon testi istediler. Laboratuvardaki asker "Karışıklık olmuş galiba, senden kadın hormonu testi istemişler" dedi. Söyledik. Aynı testi istediler. Zaten moralim bozuk. Neden kadın testi istediler?
Erkeğin memesinin kadın memesi gibi büyümesine jinekomasti diyoruz. Özellikle kadın hormonu olarak bilinen östrojen hormonudur. Ancak erkeklerde de bulunur. Laboratuvardaki asker arkadaş hem konuyu bilmiyor, hem de bilmediğini bilmiyor. Östrojen hormonu üreten kanserler erkeklerde kadın memesine benzer meme büyümesi yapabilir. Ayrıca çeşitli kanser hastalığı ilaçları da jinekomasti yapabilir.

Zayıflama, terleme, ellerde titreme şikayetim oldu. Doktor, "Tiroid bezin çok çalışıyor. İyotlu tuz kullanma" dedi. Ama televizyondaki uzmanlar iyotlu tuz kullanılmasını öneriyorlar. Ne yapmamı tavsiye edersiniz?
Televizyona kendini kaptırma. Orada genel bilgiler anlatılır. Doktorun doğru söylemiş. Hipertiroidisi olanlar yani tiroid bezi çok çalışanlar veya zehirli guatrı olanlar özellikle iyotsuz tuz yemelidirler. Bu tür hastalar iyotlu tuz yedikleri takdirde hastalıkları ilerler. Ayrıca nodüler guatrı, hipotiroidisi (tiroid bezi az çalışanlar), anti-TPO antikoru kanlarında yüksek olan olan hastalar da iyotsuz tuz yemelidir.