DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 22 Eylül 2014

Şeker gebeliğe engel değildir

Nafiz hocam 31 yaşındayım. Şeker hastasıyım. 2 aydır hap kullanıyorum. Şimdi evlenmeye niyetim var. Ama gebe kalabilir miyim Bilmiyorum.
Birçok insan gibi, çocuk sahibi olabilirsiniz. Ancak önemli olan diyabetiniz kontrol altındayken, planlı bir şekilde gebe kalmanızdır.
Bu nedenle diyabette doğum kontrolü ve aile planlaması çok önemlidir. Gebelik sırasında perhize devam etmelisin.
Tansiyon ölçümü son 3 aylık şeker ölçümüne dikkat et. Egzersiz düzenli olmalı. Özellikle artan sıcaklar nedeniyle yaz aylarında düzenli su tüketmeye devam etmelisin.

Doktor Bey ablam teyzem annem hepsi Guatr hastası. Ablamın doktoru bu sefer ameliyat olabilirsin dedi. Teyzem ve annemde ameliyat olabilir mi?
Hastaların cerraha gönderilmesinde en önemli neden tiroit bezinde bir beze(nodül) saptanmış olmasıdır ve sıklıkla nodülden yapılan ince iğne aspirasyon biopsisinin sonucunu da bu kararı doğrudan etkiler. Cerrahi girişim Kanser, Kanser ihtimali (follıcular, Hurthle neoplasiler), İyi huylu durumlar ki iyi huylu (benign) beze(nodüllerin) cerrahisi genellikle büyük nodül varlığında, nodülün giderek büyümesi durumunda yada çeşitli yakınmalara yol açtığında (ağrı, yutma güçlüğü, bası bulguları) uygulanmaktadır. Ayrıca tiroit bezinin çok çalışarak, aşırı salgı yaptığı hastalıklarda da cerrahi girişimler önemli bir tedavi seçeneğidir. Yine büyük guatrı olan hastalarda, çok sayıda nodülü olan hastalarda veya hastada şikâyetlere yol açan herhangi bir guatr türünde ameliyat önemli bir tedavi yöntemidir. Eğer annenin ve teyzenin takibinde de ameliyat gerektirebilecek değişiklikler söz konusu olursa doktorları onlara da ameliyat önerebilir.

Doktor Bey sık sık bademciğim şişiyor. Antibiyotik çok içiyorum bir sakıncası var mı? İlerde bir şey olur mu?
Antibiyotiklere karşı direnç gelişebilir. Enfeksiyonların tedavisi sırasında bakteriler antibiyotiğin etkilerinden korunmak için kendi kendini koruyucu yollar bulurlar. Bunun sonucunda enfeksiyon tedavisinde antibiyotik tedavisi yetersiz kalır ve bu duruma "antibiyotiğe karşı direnç gelişmesi" denir. Bu sadece hastayı değil herkesi etkiler. Bu nedenle doğru antibiyotik kullanımı son derece önemlidir. Antibiyotik kullanımının mutlaka doktor kontrolü altında olması, virüslerin neden olduğu grip, soğuk algınlığı gibi durumlarda antibiyotiklerin kesinlikle kullanılmaması, eczanelerden rastgele antibiyotik satın alınmaması gerekmektedir. Sık sık tonsillit olmanın nedenlerini de araştırmalısın.

Doktor bey, amcam ameliyat olacak. Baypas. Bizde kan vereceğiz. Sonra yapmamız gereken bir şey varsa tedbir alalım.
Bedeninize sağlık. Umarım bundan sonra düzenli olarak da kan verirsiniz.
Kan verdikten sonra en az yarım saat kan verdiğiniz merkezinden ayrılmayın.
Kan verdikten sonraki ilk 4 saatte her zamankinden fazla sıvı için. Sonraki en az bir saat sigara içmeyin.
Bir sonraki yemek saatinde alkollü içecek almayın. Kan verdiğiniz kolunuzla ağır yük kaldırmayın. Eğer baygınlık hissi veya baş dönmesi gibi şikâyetleriniz olursa hemen bir yere uzanın. Kendinizi iyi hissederseniz yarım saat içinde normal aktivitenize dönebilirsiniz. (Ağır veya tehlikeli işlerde çalışanlar 24 saat dinlenmelidir. (Şoförler, inşaat işçileri vb.)