DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 21 Eylül 2014

Kabız olan patlıcan yemesin

Hocam acıyı çok seviyorum. Ama kabızlığım fazla. Bir de basur olmuşum. Yersem ne olur?
Aslında her beden kendine özel cevap verir. Ye ve gör. Sıkıntı veriyorsa iddia ve ısrar etme. Bazı gıdalar suçlanarak yasaklansa da bu yasakları genellemeden kişiye özel hale getirmek daha doğrudur.
Acı yemek hemoroit sebebi değildir ama acı yenildiğinde yanma hissiyle tuvalette fazla ve şiddetli ıkınmak ya da tuvalette uzun kalmak hemoroite sebep olabilir, hemoroitten kaynaklanan şikâyetleri artırabilir. Eğer acı yediğinizde tuvalette fazla ıkınmıyorsanız acı yemenin zararı yoktur hatta dışkıda yumuşama yaptığı için fayda bile sağlayabilir. Ama kişide kabızlığa sebep olan gıdalar tüketilmemelidir örneğin muz birçok kişide kabızlık yapabilmektedir.
Ayrıca bazı hastalarda domates, patlıcan ve baharatlar makat bölgesinde alerjik tahrişe neden olup şikâyete sebep olabilmektedir.
Bu durumda kişi o gıdaları seçip onlardan uzak durmalıdır. Düzenli su iç. Dışkı erteleme. Hamurludan, pirinçten sakın ve lifli gıda tüketmeye çalış.

43 yaşındayım. Uzun zamandır ayak tırnaklarımda mantar var. Aynı zamanda kabızlık şikayetim de var. Doktora gittim. Verdiği ilaçları da kullandım, bol su içtim. Ama kurtulamadım. Esas sorunum idrar yolu iltihabı. İlaç da kullanmama rağmen geçmiyor. Ürolojiye gitmiştim. Biraz şekerim de yüksek. Acaba ne yapmalıyım? Hangi doktora gitmeliyim?
Şeker hastalarında mantarların neden olduğu hastalıklar sık olur. Tedavileri zor ve uzundur. Sadece mantarı tedavi etmek yetmez. Aynı zamanda kan glikozunu da yani kan şekerini de normal sınırlarda tutmak gerekir. Aksi halde tedavi tamamlanmaz. İdrar yolu iltihapları da şeker hastalarında sık tekrarlama ihtimali taşır. Çünkü glikoz yani şeker yüksekse idrara da şeker olur. Bu da birçok mikrobun bir taneden binlerce hale gelip çoğalması için ideal besin maddesi demektir. Şimdi sen iç hastalıkları uzmanına git. Hepsine yönelik tetkik ve tedavi al.

Hocam 1 hafta önce ishal oldum. 2 gündür günde 4 kere tuvalete gidiyorum. Ateşim yok. Doktora gitmem gerekir mi?
İshal bazen tehlikeli durumlara yol açabilir. İshaliniz üç günden fazla sürdüyse, karnınızda veya makatınızda şiddetli ağrı varsa, 38,8 derece veya üstünde ateşiniz oluyorsa, dışkınızda kan veya katran rengi varsa, susuzluk bulgularınız varsa, çocuğunuzda ishal varsa doktora başvurmakta gecikme. Özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve gebelerde hızla sıvı kaybına neden olabilir. Bu kayıp yerine konmazsa ciddi tehlike yaratabilir.


Nafiz bey menopoz doğal bir durum olduğu için doğal gıdalarla bir tarif verebilir misiniz? Kemik gibi gıdalar yesek kemik güçlenir mi?
Bütün mesele kalsiyum almak değil. Yani sadece beyaz renkli gıda kemik yapmaz.
Güneşe temas ederek D vitamini almalı, bol bol hareket etmeli ve dengeli beslenmeliyiz.
Ayrıca sütün adı çıkmış. Maydanoz, nane, üzüm pekmezi, tarhana, asma yaprağı, kuru fasulye ve kuru bamyanın 100 gramında 100 gram sütte bulunandan en az 2 kat fazla kalsiyum bulunur. Keçiboynuzundaki kalsiyum miktarı da sütten çok fazladır.
Yine de Süt ve süt yerine geçen yoğurt, peynir ve süttozu gibi sütten yapılan besinler ile günlük kalsiyum ihtiyacımız karşılanabilir. 19-50 yaş arası erişkinlerin günde 1000 miligram kalsiyum alması gerekir. Yetişkinlerde günlük süt tüketiminin en az yarım kilo olması önerilmektedir. Bir orta boy su bardağı (200 cc) süt veya yoğurt veya iki kibrit kutusu büyüklüğünde peynir bir porsiyondur. Menopoz sonrası kadınların ise 3-4 porsiyon süt ve yerine geçen besinleri tüketmeleri gerekir.