DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 20 Eylül 2014

Az yemek reflüyü engeller

Doktor bey 6 aydır reflüm var. Ne yesem geri geliyor. İlaç kullanıyorum. Başka bir çaresi var mı?
Reflü alışkanlık hastalığıdır. Yemek yeme alışkanlıkları düzelmezse hastalık tekrar eder. Hangi gıdaların yakınmaları artırdığını tespit et ve o gıdaları alma. Tek oturuşta aşırı miktarda yemek yeme. Yemeklerini az ve sık ye. Ağzına aldığın lokmayı iyi çiğnedikten sonra yut. Her öğün için en az 15 dakika zaman ayır. Aşırı sıcak-soğuk-baharatlı-yağlı yemek yeme. Yemek sonrası hemen uykuya yatma. Yatmadan en az 2 saat önce son öğün olarak meyve ve su alımı yap. Yatmadan önce yağlı-baharatlı yiyecekler ile çikolata yeme ve alkol alma.

Diyabet hastasıyım. İnsülin uygulamaya başladılar. "Şekerin düşmesin, dikkat et" dediler. Şekerimin düştüğünü nasıl anlayabilirim?
Eğer düzenli olarak yemek yeme listeni uygulamazsan, insülin uyguladıktan sonra yemek yemezsen, kan glikozun yani kan şekerin düşer. Kan glikozu düşerse; soğuk terleme, baygınlık hissi, solgunluk, baş ağrısı, dudaklarda uyuşma, karıncalanma, çarpıntı, sinirlilik, bulanık görme, açlık hissi, sersemlik, odaklanma güçlüğü, kişilik değişikliği, uyanma zorluğu, titreme şikayetleri olabilir. Sende bunlar olursa hemen kan şekerini ölçtür.

Doktor bey 25 yaşındayım. 5 aylık evliyim. Haftada en fazla 5 kez ilişkimiz oluyor. Benim ara sıra menim ya az geliyor ya hiç gelmiyor. Ne yapmalıyım?
Özellikle genç erkeklerde sık cinsel ilişki, sperm veya meni azalmasına neden olabilir. Bunun en iyi ilacı cinsel perhizdir. Cinsel ilişki sıklığını belli bir süre azaltmanız doğru olur. Kalıcı rahatsızlıklarda bazen normal bazen hiç meni gelmemesi pek sık rastlanmaz.
Bununla beraber idrar kesesi kanserlerinde, sperm kanalı tıkanmalarında, şeker ve hipertansiyon hastalıkları ve tedavilerinde, çeşitli prostat operasyonlarından sonra bu şikayet gelişebilir. Sorun devam ederse üroloji uzmanına muayene ol.

Nafiz Bey, baş dönmem ve bulantım vardı. Menyer diye bir hastalık çıktı.Nedir bu Menyer?
Menier
hastalığı daha çok genç bayanlarda görülür. İç kulak tansiyonu artmıştır. Hastalığın bilinen tansiyon hastalığı ile ilişkisi yoktur. Şikayetler nöbetler halinde gelir ve birkaç dakika, saatler, bazen günler sürer. Hastalık kendiliğinden düzelebileceği gibi, şiddetli baş dönmeleri ile dayanılmaz bir hal alabilir. Önceleri nöbet bitince düzelen işitme kaybı, zamanla kalıcı hale gelir.
Bazı hastalar görme kaybı ve bayılma tarif edebilirler. Ancak hastalık gerçekte bu şikayetlere neden olmaz. Başka hastalıklarla karıştırmamak bakımından hastanın iyi sorgulanması gerekir. Hastalık baş ağrısı yapmaz. Bulantı ve şiddetli kusma yoksa halsizlik yapmaz.