DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 17 Eylül 2014

Uyku apnesi cinsellik düşmanı

Eşim geceleri çok horladığımı söylüyor. Son zamanlarda gündüzleri uyukluyorum. İşim de sıkıntıya girdi. Ne yapacağımı bilmiyorum?
Ben biliyorum. Vakit ayırıp doktora gideceksin. Anlattığın hastalık yüksek ihtimalle uyku apne hastalığı. Burunakciğerler- kalp-kan ile ilgili bozukluklar söz konusu olabilir. Nefes alma uyku sırasında sekteye uğrar. Tüm organların çalışması bozulur. İnme, şişmanlık, hipertansiyon, akciğer damarlarında yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve hatta hem bayan hem erkeklerde cinsel isteksizlik ve cinsel ilişki başarısında azalma yapabilir. Başına daha fazla çorap örmeden bir an evvel bu hastalığı tedavi etmeye başla.

Komşum doğum günümde şeker ölçme aleti hediye etti. Kan şekeri ölçümünü kimler ne zaman yapmalı?
Çok su içme, çok idrara çıkma, çok yemek yemeye rağmen kilo kaybetme, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, bulanık görme, halsizlik, bitkinlik, mide bulantısı, tekrarlayan kusmalar, nefes kokusu, adet düzensizliği, kuru ve kaşıntılı deri, yaraların geç iyileşmesi gibi sorunlar söz konusu ise mutlaka kan şekerinizi kontrol ettirmelisiniz.
Ailenizde şeker hastası varsa, şişmansanız, alkol-sigara ya da bağımlılık yapıcı her türlü madde kullanımınız varsa kan şekerinizi ölçtürün.
Bir de yemekten hemen sonra çabuk acıkıyorsanız, açlığa tahammül edemiyorsanız, açlıkta el ayakta uyuşma-terleme-soluklukfenalık hissi oluyorsa da mutlaka şekerinizi ölçtürün.

Sık sık idrar yollarımdan rahatsızlanıyorum. Mikrop kapıyormuşum. Siz ne önerirsiniz?
Öncelikle idrar yolu enfeksiyonunun kaynağını bulun. Mesela kadınların tuvalet sonrası temizlikleri sırasında kullandıkları malzemelerin temiz olmaması, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına neden olur. Özellikle sık tekrarladığında şikayetler önemsenmemeye başlar. Ardından böbrek yetmezliğine kadar ilerleyen uzun süreli enfeksiyonlar olabilir. Bu nedenle idrar yolu şikayeti varsa; hemen tam idrar tahlili yaptırın. Mutlaka muayene olun. Şeker hastalığının ilk belirtilerinden birisi de sık idrar enfeksiyonlarıdır. Böbrek taşı, kumu, idrar kanalı bozuklukları, bağışıklık sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığın ilk belirtisi olabilir. Doktorunuzun verdiği tedaviyi tam uygulayın. Mutlaka kontrole gidin. Tuvalete girmeden önce ve sonra el ve idrar yolları temizliğine özen gösterin.

40 yaşındayım. Son 3 aydır sürekli ishal oluyorum. Tahliller yapıldı; mikrop yok. Ne yapacağımı şaşırdım. Ne olur yardım edin...
Panik yapmayın. Bağırsaklar panik yapınca da hızlanıp ishale neden olabilir. Uzun süreli ishalin en önemli nedenlerinden birisi de "Çölyak Hastalığı" veya "Gluten enteropatisi" dediğimiz hastalıktır. Özellikle yağlı gıdaların alınmasından sonra belirginleşen ishal, karında gaz ve rahatsızlık hissi, karın ağrıları, iştahı iyi olduğu halde kilo alamama veya kilo kaybı ve yorgunluk olur. Bazı tahliller gerekir. Doktorunuzu tekrar ziyaret edin. Hastalığınızın geçmediğini belirtin.Yeni tahlil isteyecektir. Kendine has perhiz gerekebilir.