DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 13 Eylül 2014

Kolesterolün ilacı mercimek

Hocam tansiyon hastasıyım. Kolesterol ilacı yerine mercimek yesem nasıl olur? Kolesterolü düşürüyormuş...
Kolesterol yüksekliği ve buna bağlı hastalıkları olanlar mercimekli yemekleri sofralarından eksik etmesinler. Besin değeri oldukça yüksek olan mercimek vücuda ve zihne güç verir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Gözlere de yararlıdır. Enerji verir ve yorgunluğu giderir. içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlara faydalıdır.Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korunmaya yardımcı olur. Kalp krizi riskini azaltır. Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir. Zengin potasyum içermesi nedeniyle yüksek tansiyonu düşürücü etkiler yapar. Mercimek içerdiği maddelerle bedenin kansere yakalanma riskini azaltır. Ancak ilaç tedavisi gereksinimi başka bir konudur. Her kolesterol yüksekliğinde ilaç kullanmıyoruz. Eğer artmış risklerin varsa ilaç tedavisi öneriyoruz. Ayrıca fazla mercimek de gaz yapabilir.

3 aydır şiddetli eklem ağrım oluyor. Doktora gittim, 'Romatizma değil' dedi. Ama ağrım devam ediyor. Eklem ağrıları için ne yapabilirim?
Bazı hastalıklarda Rf denilen, romatizma testi olarak bilinen test negatif çıkabilir. Bu nedenle testlerin tamamını bilmek gerekir.
Yani idrar tahlili dahil ek testler gerekir Bunun dışında eklem, kıkırdak-lif hastalıklarında, kireçlenmelerde eklem ağrıları olabilir. Önce ve hemen iç hastalıkları uzmanına muaeyene ol.Gerekirse fizik tedavi veya ortopedi uzmanı görebilir.

38 yaşındayım. Son 4 aydır sürekli ishalim. Tahliller yapıldı mikrop yok. Kafadan uyduracak halim yok. Ne olur yardım edin. Yine 'Bir şey yok' derlerse ne yapacağımı da söylerseniz sevinirim.
Panik yapmayın. Bağırsaklar panik yapınca da hızlanıp ishale neden olabilir.
Uzun süreli ishali en önemli nedenlerinden birisi de "Çölyak Hastalığı" veya "Gluten Enteropatisi" dediğimiz hastalıktır.
Özellikle yağlı gıdaların alınmasından sonra belirginleşen ishal, karında gaz ve rahatsızlık hissi, karın ağrıları, iştahı iyi olduğu halde kilo alamama veya kilo kaybı ve yorgunluk olur. Bazı tahliller gerekir. Doktorunuzu tekrar ziyaret edin.Hastalığınızın geçmediğini belirtin. Yeni tahlil ister. Kendine has perhiz gerekebilir.