DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 8 Eylül 2014

Uzun süreli ishala dikkat

Doktor bey kardeşim 21 yaşında 3 haftadır ishal. Kilo verdi. Terleme ve çarpıntısı da var. Antibiyotik kullandı ama geçmedi. Ne yapmamız gerekir?
Anlattıklarından kullandığı antibiyotiği doktorun yazmadığını anlıyorum. Bu şikayetler hem mikroplu-mikropsuz ishallerde hem de hipertroidi gibi hormon hastalıklarında da olur. Eğer ishal 2 günden fazla devam ediyorsa, hastanın genel durumunu bozuyorsa mutlaka doktora başvurmalısınız. Yapılan tetkiklerle dışkı incelenir. Hormonlar ve iltihapla ilgili kan testleri yapılır. Metabolik hastalıklar açısından farklı maddelerin hatta genetik analizlerin yapılması sağlanır. Örneğin Çölyak Hastalığı dediğimiz hastalıkta da aynı şikayetler bulunur. Kardeşin antibiyotik kullanmadan hemen İç Hastalıkları Uzmanına başvursun. Hem şu ana kadarki ortaya çıkan durum tedavi edilir.
Hem de hastalığın tanısı konularak uzun vadeli fayda ve tedbirler sağlanır

Babam 67 yaşında. 2 aydır ara sıra baş dönmesi oluyor. Hastaneye gittik bazı tahliller yapıldı. Doktor "Geriatriye götürün" dedi. Bu konuda yardımcı olurmusunuz? Sizce nereye götürelim?
Anladığım kadarıyla babanın şikayetlerini izah edecek bir tetkik sonucu yok. Baş dönmeleri sık rastladığımız bir şikayettir. Nöroloji, kulak-burun-boğaz gibi birçok bölümü ilgilendiren bir sorundur. Doktorun size "Götürün" diye önerdiği tıp bölümü ise "GERİATRİ"dir. "GERİATRİ" 65 yaş ve üstü hastaların sağlık sorunları, hastalıkları, sosyal ve fonksiyonel yaşamları, yaşam kaliteleri, koruyucu hekimlik uygulamaları ve toplum yaşlanması ile ilgilenen bilim dalıdır. Yani doktor, yaşlılığın kendisine bağlı aşınmaların ortaya çıkardığı durumları araştırmak istemiş. Bulunduğunuz bölgede hastanelerde bu bölüm varsa mutlaka gidin. Yoksa da iç hastalıkları uzmanına gidebilirsiniz.

Doktor bey babamda akciğer kanseri çıktı. "Aileyi de tarayın" dediler. Ben sigara içmiyorum. Yine de kanser olur muyum?
Geleceği bilmek mümkün değil. Ancak riskleri bilip tedbir almak mümkün.
Akciğer kanserine sadece sigara neden olmaz. Ama sigara içmiyor olman çok büyük avantaj. Çünkü önlenebilir akciğer kanserinin en önemli tedbiri sigara içmemektir. 50 yaşından büyük olmak, sigara içmek, 15 yaşından önce sigara kullanmaya başlamak, boya, ilaç vb. yapımında kullanılan kimyasal maddelere (arsenik, vinil klorid vb) ile radyasyona maruz kalmak akciğer kanresirinin en önemli nedenlerindendir.
Bu konulara karşı tedbirlerini al. Gerisini de merak etme.

123 kiloyum. Boyum da 1.84 santim. 21 yaşında bu kilo normal mi? Bana "Daha gelişme çağındasın verirsin" diyorlar. Ne yapmam gerekir?
Öncelikle sana "Gelişme çağındasın" diyenlerin kıymetini bil. Bu boy ve kilo her yaşta şişmanlık yani obezite demek. Beden Kitle Endeksi dediğimiz hesap sonucun: 36.3. Bu sonuç obezite demek. Bu da bedendeki yağ miktarının artmasıdır. Muhtemelen senin ergenlik dönemin çoktan tamamlandı. Çünkü şişman çocukların ve gençlerin kemik gelişimi erken tamamlanır.
Hipertansiyon, Şeker Hastalığı, Kalp Damar hastalıkları, bağışıklık sistemi, solunum sistemi, kemik eklem sistemi hastalıkları çok erkenden başlayabilir.
Yeme içme alışkanlıklarını değiştir. Uyku-sıkıntı-stres kontrolü mutlaka yapılmalı. Hareket miktarını arttır. Bütün bunlarla birlikte mutlaka iç hastalıkları uzmanına muayene olmalısın.