DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 3 Eylül 2014

Sıkıntı-stres mideyi vurur

2 aydır nefes darlığı çekiyorum ve midemde de yanma var. İkisi bağlantılı olabilir mi? İkisi için de ne yapmalıyım?

Nefes darlığı üst solunum yolları, alt solunum yolları, alerjik hastalıklar, kansızlık, kalp hastalığı, troid bezi hastalıkları, tıkayıcı burun hastalıklarında ortaya çıkabilen bir şikayettir. Akciğer filmi, sinüs grafisi, tam kan sayımı, EKG, Total Ig E, TSH istenebilir.
Aile hekimin veya iç hastalıkları uzmanın muayene ederse bir de muayene bulgularını öğrenebiliriz. Hastalık belli olunca o hastalığa ait, diyet, tedbir, ilaç uygulanır.
Özellikle nefes darlığında hava yutma hali çok olur. Sıkıntı stres hali mide asidini arttırabilir. Yemekler hızlı yenir, iyi çiğnenmez. Bütün bunlarla mide yanması olur. Gerekirse mide koruyucu ilaç kullanılabilir.

Doktor bey kızkardeşim 17 yaşında.
5-6 senedir idrar kaçırma sorunu oluyor.
Doktora da gittik ama hiçbir sonuç alamadık. Ne yapmalıyız?

Geçmiş olsun. Ani işeme isteğiyle istemsiz olarak idrar kaçırma, Fiziksel aktiviteyle idrar kaçırma, farkına varılamayan idrar kaçırma, sürekli idrar kaçırma, Uyku esnasında idrar kaçırma, İşeme sonrası damla damla idrar kaçırma, mesanede idrar birikmesi sonrası idrar kaçırma gibi idrar kaçırma çeşitleri var.
Nörolojik, enfeksiyona bağlı, doğuştan gelen, geçirilmiş ameliyat, kas güçsüzlüğü gibi bir çok nedenle olabilir. Ayrıca streskaygı- korku bu şikayeti sürekli hale getirebilir. Yani üroloji uzmanı ile psikologpsikiyatri uzmanı birlikte hareket etmeli.

4 aylık evliyiz. Eşimde baş ağrısı, baş dönmesi ve mide bulantısı var. Ayın 20-30'u arası ağrıları sıklaşıyor. Özellikle de sol kolunda. Çok ağrı kesici kullanıyor. Sakıncası var mı? Ne yapmalıyız?

Eşiniz erkek mi bayan mı tarif etmemişsin. Adet dönemlerinde migren gibi hastalıklar tetiklenir. Bu tip şikâyetler yapar.
Şikâyet esnasında tansiyon ölç, kan şekerini ölç. Ayrıca reflü, gastrit, ülser varsa Kullandığı ağrı kesiciler ağrı yapar.
Sonunda da mide kanar. Uzun süreli yüksek doz ağrı kesiciler böbrek çalışmasına da zarar verirler. Bazı hastalıklar Nöroloji, bazılarıd a Kulak Burun Boğaz hstalığı olabilir. İç Hastalıkları Uzmanı takipte neler gerektiğini anlatacak. Sende hastalığı başlatan sebepleri, nelerin iyi geldiğini, nasıl geçtiğini iyice tespit et. Bizimle paylaş.

Efendim 14 yıllık evliyiz. Son 1 yıldır eşim çok sinirli. Sadece ben değil çocuklar da etkileniyor. Ayrıca cinsel isteksizliği de var. Ne yapmalıyız?

Tam kan sayımı ve TSH testi yaptır. Hipertroidi, kansızlık tahammülsüzlük yapar.
Yoğun çalışıyorsa çocuklar, ev derken tahammülü azalır. Eşinin Kulaklarına baktır. Az duyuyorsa sesini yükselterek konuşur. Siz bağırıyor diye sinirlendi zannedersiniz. Siz gerilirseniz o da daha fazla gerilir. Birbirinize gerginken cinsel istek azalabilir. Yorgunluk, depresyon, kaygı cinsel hayatı sıfırlar. Seni de zincirleme olarak etkiler.
Eşinin gönlünü al. Derdini dinle. Tahlilleri yaptır.