DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 30 Ağustos 2014

Antidepresan içenler dikkat!

Hocam hiç neşem yok. Kolay ağlayıp duruyorum. Niye her şey benim başıma geliyor? Uyku bile uyuyamaz oldum. Depresyon ilacı başladılar. Bir işe yaramadı. Ne yapayım?

İlaca devam et. Sadece bu anlattıklarınla bile depresyon ön tanısı konulabilir.
Bedenin ile ilgili bazı testler lazım. Ancak depresyon ilaçları da ağrı kesiciler gibi hemen etki etmez.
Depresyon ilaçlarında (antidepresanlar) tedaviye yanıt, ortalama 3-6 haftada belirginleşir. İlk verilen antidepresan ilaca yanıt oranı yüzde 55-75 düzeyindedir. Yanıt, hastanın belirtilerinin en az yarı yarıya düzelmesi olarak tanımlanır. Depresyon belirtileri kontrol altına alındıktan sonra ilk atakta en az 6 ay, 2 ve daha fazla atak geçirenlerde en az 12 ay koruyucu tedavi tekrarlama olasılığını azaltma açısından gereklidir.

Abimde akciğer kanseri buldular. Hem kemoterapi hem de radyasyon vereceklermiş. Sonra 'kemik ilik nakli gerekebilir' deyip kendisinden kemik iliği alacaklarmış. İşin aslını öğrenebilir miyim?

Kemoterapi ve radyoterapiye duyarlı tümörlerde tedavinin esası, yüksek doz tedaviyle kemik iliği boşalmasına neden olmaktadır. Kişinin kendi kemik iliği veya damarından toplanan kök hücrenin, tedavi rejimi sonrasında kendisine verilmesine 'otolog kök hücre nakli' denir. Daha önceden hastadan alınan kök hücreler -80 derecede dondurularak saklanır. Nakil tarihinde kök hücreler özel işlemle çözdürüldükten sonra hastaya kateter aracılığıyla tekrar geri verilir. Hastanede kalış süreniz yaklaşık 3 haftadır. Bu nedenle bu işlem yapılabilir.

Babama Alzheimer tanısı kondu. Azerbaycan'da yaşıyorum. Babamda başka bir hastalık olabilir mi?

Alzheimer hastalığı (AH) eninde sonunda günlük yaşamı etkileyen bellek kaybı, zihinsel yetilerde giderek azalma, kötüleşen dil ve konuşma becerileri, kişisel ve davranışsal değişiklikler ile karakterize geri dönüşsüz bir bunama formudur. Bazı yönlerden yaşlandıkça beyinde saptanan değişiklikleri taklit etmesine rağmen "Her yaşlı mutlaka Alzheimer olur" diyemeyiz.
Beyinde senil plaklar (SP'ler) ve sinir lifleri yumakları denilen anormal protein oluşumlarının birikimine bağlı olarak sinir hücre hasarı ve hücre ölümü oluşmaktadır.
Beynin birbiriyle beraber çalışan kısımlarının haberleşmesi bozulur. Bu tanıyı koymadan hastaya vitamin B12, FT4, TSH, tam kan sayımı, sodyum, potasyum, klor, karbondioksit, kan gazı PH testi, sedimentasyon, HIV, RPR ve uyuşturucu ilaç kullanımı ile ilgili tespitler yapılmalıdır.

Annemde yumurtalık kanseri vardı. Benim de adet düzensizliğim oldu. Kadın hastalıkları uzmanına gittim. CA 125 diye test istedi. İnternetten baktım. Kanser testiymiş. Ne yapacağımı bilmiyorum.

Ben ne yapacağını biliyorum. Testi yaptırıp, internete girmeyeceksin. Kendine hastalık seçip, sahiplenmeyeceksin.
Öncelikle CA-125 yumurtalık kanseri tedavisinin takibinde kullanılmaktadır.
Tedavi bittikten sonra kanserin nüks edip etmediğini belirlemek için de CA-125 testinden yararlanılmaktadır. Annende yumurtalık kanseri olmasına rağmen henüz hastalığa yakalanmamış yüksek riskli kadınların test edilip izlenmesi için bazen bu test de kullanılmaktadır. Ama yumurtalık kanseri taraması için bu test kullanılmamaktadır.
Ayrıca normal adet kanaması sırasında, gebelik, endometriyoz ve pelvisin iltihaplı hastalığı gibi rahatsızlıklarda da CA-125 kan düzeyleri yükselebilmektedir. Yani Ca-125 sadece kanser ile ilgili bilgi vermez.