DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 25 Ağustos 2014

Tansiyondan korumuyor

35 yaşındayım. Yeni evliyim. Adet düzensizliğim başladı. Doktora gittim, doğum kontrol hapı başlattı. 2 hafta sonra başım ağrıdı. Tansiyonum yükselmiş. Ne oluyor bana hocam, bu ilaçlar tansiyon yükseltir mi? Yoksa başka bir şey mi var?

Evet yükseltir. Hipertansiyon, oral kontraseptif kullananlarda kullanmayanlara göre iki-üç kat daha yaygındır. Hipertansiyon gelişme riski, oralkontraseptif kullanma süresi ve yaşla birlikte artar. Daha erken dönemde etkilemişse doktorunuzla ve eşinizle yeniden görüşerek doğum kontrol yöntemi ve seçimi hakkında tekrar görüşmeniz gerekir...

Eşim 49 yaşında. 6 ay önce basur ameliyatı oldu. Son döneme kadar bir şikâyeti yoktu.
Ama son günlerde büyük abdestini tutamıyor, üstüne yapıyor. Devamlı gaz kaçırıyor. Bu konuda ne yapmamız lazım?

Makat bölgesinde bizim isteğimizle açılıp kapanan kontrol kası bozulmuş, zarar görmüş olabilir. Veya onu kontrol eden sinir lifi aşınmış, çalışması bozulmuş olabilir. Gastroenteroloji uzmanına götürün. Bunları tespit etmeye yarayan testleri yapmak gerekir. Şikâyetleri azaltıcı uygulama, diyet ve ilaçlar kullanılabilir. Ama hastaya göre değiştiğinden buradan genel tavsiye de bulunamayacağım.

Doktor bey, babam 59 yaşında. 4 aydır katı yemekleri yutamıyor. Sulu yemekleri daha kolay yutuyor. Zayıflaması var. Mide ilaçları iyi gelir mi?

Önce tanı koymamız gerekir. Mide ilacıyla iyileşebilecek bir hastalık çıkarsa iyi gelir. Yakıcı maddelerin (çamaşır suyu, kezzap vb.) içilmesi sonrasında oluşan darlıklar, radyoterapi sonrasında oluşabilen darlıklar, uzun süren reflü hastalığı sonrasında oluşan darlıklar, yemek borusuna yönelik cerrahi girişimle sonrasında oluşan darlıklar, yemek borusundaki halka ve zarların oluşturduğu darlıklar, Malign veya beyin tümörlerine bağlı darlıklar, yemek borusunun motor fonksiyon bozukluğuna bağlı daralmalar disfaji (Akalazya gibi), yemek borusuna komşu organların basısı sonucunda oluşan darlıklar (akciğer tümörleri, troid bezinin büyümesi veya yemek borusuna komşu büyük damarların basısı gibi), Eozinofilik özofajit (allerjik yemek borusu iltihabı), yemek borusuna yönelik endoskopik girişimler sonrasında oluşan darlıklar (varis ligasyonu, mukozal rezeksiyonlar vb.) söz konusu olabilir. Hemen iç hastalıkları uzmanına muayene ol. Vakit kaybetme.

Doktor bey 21 yaşındayım. 4 aylık evliyim. Ama eşimle birlikte olmayı düşündükçe huzursuz oluyorum. Hemen çocuk sahibi olmak istedi. Biraz kaba davranıyor. Canım yanıyor. Gebe kalmadığım için konuşmaya başladı. Acaba çocuğum olur mu?

Kafanda duyguların da karışık.
Eşininde aklı karışık gibi duruyor.
Öncelikle eşinle bana anlattıklarını paylaş.
Yanlış bilgi ve şüphelerle yaşanmaz. Eşin kaba davranırsa çocuk olacağını sanıyor olabilir. Çocuk sahibi olma ile ilgili temel bilgileri uzmanından öğrenmeli. Acelecilik ve yanlış bilgi yüzünden seni ruhsal ve bedensel olarak olumsuz etkiliyor. Düzenli ve doğru cinsel ilişkiye her girildiğinde çocuk olsaydı dünyada adım atacak yer kalmazdı. Stres-korku-kaygı özellikle prolaktin hormonu da dahil birçok hormonu etkileyerek çocuk sahibi olmayı geciktirebilir. Rahatlık ve huzur mutluluk getirir. Sabırla eşinle konuş.