DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 24 Ağustos 2014

Hormonlar değişir

- Doktor bey 2 ay önce doğum yaptım. içim bunalıyor. Arkadaşlarıma söyledim. alışırsın dediler. Kardeşim gebelikten sonra depresyona girdin sen diyor. Bi de sütüm az. Süt verirkende canım yanıyor. haplamı tedavi olur?
Gebelik ve annelik durumu kişinin sosyal hayatını, bedenini, kandaki hormonlarını tamamen etkileyen bir durumdur. Olumsuz etkilenmeler gerçekten depresyon hastalığı ile sonuçlanabilir. Yapılan araştırmalara göre, her 10 kadından biri doğum sonrasında depresyona giriyor. Emzirme ve bununla ilgili durumlarda bu durumu etkiliyor. Emzirmek isteyip de emziremeyen kadınlar ise depresyon riskinin en yüksek olduğu grupta yer alabiliyor. Önce gerçekten durumun nedir? diye Psikolog veya Psikiyatristle görüşmelisin.
Eğer depresyon tanısı alırsan sonrasını konuşuruz. Olabildikçe emzirmen hem senin hem bebeğin için bedensel, ruhsal faydalar sağlıyor.
Hemen konu komşudan hap map arama.

- Geçen ay safra kesemi aldılar. Önce sarılık olmuştum. Taş yaptı dediler. 3 gün önce karın ağrısı oldu. Aynı ameliyattan önceki gibi sarardım. Safra kesemde yok. Başka taş mı var? Yemeklerime dikkat etmedim bir de ondan olabilir mi?
Safra kese taşlarının safra kanallarına yuvarlanarak kanalı tıkamasına bağlı sarılık hastalığı olmuşsun. Ameliyat sonrasında çeşitli darlık ve tıkanmalara bağlı sarılıklar tekrar meydana gelebilir. Karaciğer içindeki safra yollarının taş yapmış olması söz konusu olabilir. Ayrıca Hepatit mikroplarına bağlı sarılıklarda her bedende meydana gelebilir.
Kan hastalıkları, bazı ilaçlar da sarılığa neden olan durumlar yaratabilir. Bunun için kanıksayıp kendini ihmal etme. Ameliyattan sonra perhiz yapman lazım.Az ve sık beslen. Eğer kabızlık varsa posalı yiyecekler tüket. Bol su, meyve suyu, komposto gibi sulu gıdalar tüket. Gaz yapıcı besinlerden kaçın. Et ile yapılan yemeklere yağ ekleme.
Yemekleri yağda kızartılmadan ızgara, haşlama veya fırında pişirerek ye.

- Doktor bey eşimin 7 ay önce bel ağrısı başladı. 6 ay önce bel fıtığı başlangıcı var dediler. Şimdide romatizmal spondil hastalığı var dediler. Yanlışlık olmasın?
Ankilozan spondilitli hastalara şikayetlerin başlangıcının benzemesi nedeni ile erken dönemde yanlışlıkla bel fıtığı, siyatalji veya kireçlenme tanısı konulabilir. AS ağrısını bel fıtığından ayıran en önemli özellik ağrının istirihatle, hatta gece yarısı ortaya çıkmasıdır.
Bel fıtığında vesiyataljide ağrı hareketle ortaya çıkar. Bel fıtığı olan hastalar fazla yürüyemezler.
Şikayet geçmediği zaman yapılan tetkiklerde bu tanı karşımıza çıkabilir.

- 23 yaşındayım. Erkeğim. Guatr hastalığım çıktı. Çocuğun olmaz diyen komşularımız oldu. Beni bilgilendirebilirmisiniz?
Komşuların yarısından çoğu Üreme Uzmanı gibi yorum yaptığı için mutsuz bir topluluğuz.
Sen de Komşu Depresyonuna girmişsin. Troid bezinin çalışması azalırsa Hipotroidi diyoruz. Hipotroidi de Cinsel yaşam ve üreme fonksiyonlarına etki eder.
Tiroidin sağlıklı çalışması her iki cinsiyette de üreme fonksiyonlarının devam ettirilebilmesi için gereklidir. Her iki cinsiyette de hipotiroidi olması seks hormonlarını ve bu hormonları kanda taşıyan proteinlerde (SHBG) değişikliklere yol açarak seks hormonlarının düzeylerini etkilemektedir. Cinsel isteği, fonksiyonları etkileyebilir. Ancak düzenli takip ve tedavi ile hem cinsel hayatın hem çocuk sahibi olma isteğin zarar görmez.
Panik yok. Takip var. Hemen İç hastalıkları Uzmanına muayene ol. takibi ve tedaviyi başlat.