DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 23 Ağustos 2014

Karın ağrısını hafife almayın

Yaklaşık bir yıldır süren karın ağrısı ve sürekli kabızlık şikâyetim vardı. Size ilettim. Spastik kolon hastalığı olabilir demiştiniz. Doktora gittim. Sizinle aynı tanıyı koydu. İlaç kullandım. Rahattım. Ancak bu sabah tuvalete çıktığımda karnımın sol tarafında kasığa doğru çok ağrım oldu. Hala da sol böbreğime dahi vuran ağrım devam ediyor. Sol ayağımı karnıma doğru hafif bükmem bile ağrıyı tetikliyor.
Verilen ilacı tekrar alıp kullanmam gerekir mi?

Karın ağrısı önemli bir şikâyettir.
Spastik kolon hastalığı dışında birçok hastalıkta da sol taraf karın ağrısı olabilir. Özellikle sol yumurtalık, sol böbrek, sol böbrek kanalı, dalak ile ilgili hastalıklarda da sol taraf karın ağrısı olabilir. Özellikle hareketle ağrının artması tekrar muayene edilmenizi gerektiren bir bulgudur.
Muayene bulguları önemli bilgiler verir. Gerekirse tetkik yapılabilir.
Muayene olmayı ihmal etmeyin.

Doktor bey lazer epilasyon için merkeze gittim. Bana cildiniz tip 3 dediler. Bir hastalık mı bu?

Hayır değil. Lazer epilasyon uygulamalarında cihaz ayarlamaları yapılabilmesi için cilt tipi tanımı önemlidir. Cilt tiplerini belirleyen çeşitli tarifler vardır. Genellikle fitzpatrick cilt tipi sınıflaması kullanılır. Cilt tipi vücuttaki genel dış görünüş, göz rengi, kıl dibi ve kıl rengi gibi bir takım özelliklere göre yapılır. Bu sınıflamaya göre tip 3 demek; açık buğday ten rengi, açık veya koyu göz rengi, kahverengi veya siyah kıl rengi demektir. Yani bir hastalık tipi değil merak etmeyin.

Hocam 25 yaşında bir bayanım. bilgisayar yazılım uzmanıyım. Uzun süre ekrana bakar haldeyim. Gözlerim çok kuruyor. Bununla bir ilgisi var mı? Başka bir şey olabilir mi?

Mesleki olarak göz kuruması riskin var. Özellikle göz kırpma hareketin az ise göz kuruması olur. Ortamda nem az ise göz kuruması tekrarlar. Olabildikçe oda nemini %40 üstünde tutun. Sık sık göz kırpın. Bilgisayar ekranına bakma süreni kısalt. Sık aralar ver. Bununla beraber bazı romatizmal hastalıklarda genç bayanlarda göz kuruması şikayeti hastalığın ilk şikayeti olabilir.
Tedbirlere rağmen şikâyetin devam ederse romatizmal hastalıklar açısından tetkik edilmen gerekebilir.

Doktor bey 55 yaşında şekerim çıktı. Ekşi elma iyi gelir mi? İlaç şart mı?

Şeker Hastalığında birinci hedef "Kan Şekerini" yükseltmemektir" yani diyet uygulaması tedavinin en önemli parçasıdır. Ama tek tedavi değildir.
Ekşi elma efsanesine inanıp sürekli ekşi elma yiyip, sonra da ne bulduysa yiyenler maalesef hastalığın feci sonuçlarından kurtulamazlar. Tabi ki özellikle sebze yemek şeker hastalığındaki en önemli diyet uygulamalarının başında gelir. Yapılan çalışmalarda bilim adamları, günde bir buçuk porsiyon daha fazla yeşil yapraklı sebzeler (lahana, ıspanak, marul, brokoli, vb) yemenin şeker hastalığına yakalanma riskini yüzde 14 azaltabileceğini tespit etmişler.
Sebzelerdeki antioksidan ve magnezyum miktarının bu etkiyi sağlayabileceğini de belirtmişler. Önce Diyet Uzmanı önerilerini uygulayın.
Sonra kan şekerini takip edin.
Gerekirse ilaç kullanımı ile bu işi halledin.