DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 22 Ağustos 2014

Dondurma ishal yapabilir

Nafiz bey, dondurma yedim. Hasta oldum. Tekrarlayabilir mi?

Sebebin ne olduğuna bağlı. Özellikle temizlik ve gıda sağlığına uygun olmayan şartlarda yapılmış dondurmalar mikrop veya toksinlere bağlı ishale neden olabilirler. Bu şartlar tekrarlarsa ishal tekrarlayabilir. Sizde süt alerjisilaktoz intoleransı gibi size has hastalıklar varsa dondurma yeme sonrası ishaller tekrarlayabilir. Bununla beraber dondurma yapımında kullanılan şeker, glikoz, tatlandırıcı, kıvamlandırıcı, gıda boyası gibi maddelere karşı gelişen ishaller de tekrarlayabilir. Dondurma mutlaka sağlıklı koşullarda üretilmiş ve soğuk zincir korunarak doğru koşullarda saklanmış olmalıdır. Gerçek sütten yapılmış dondurmayı tüketmek en faydalısı. Süt tozu gerçek süte göre tam 8 kat daha fazla yağ içeriyor.
Dondurmanın haftada en fazla 2 gün ve her defasında en fazla 2-3 top arasında tüketilmesi uygun olabilir.

Doktor bey 17 yaşındayım.
Arkadaşlar dersanede senin ayakkabı numaran küçük.
Çocuğun olmaz dediler.
Kafam çok bozuldu.
Gerçekten nereye danışacağımı bilemedim. Sizin yazılarınızı gördüm. Bana da bilgi verebilirmisiniz?

Arkadaşlarının senin gelecekte çocuk sahibi olmanla ilgilenmeleri şaşırtıcı. Bu tarz durumlar yanlış bilgilenmeler nedeniyle ortaya çıkar. Erkek cinsel organı (Penis) boyuyla ayakkabı büyüklüğü arasında bir ilişki olduğu zannedilir. Bu yüzden tamamen alakasız yorumlar yapılır. Yani aslında 'Ayakkabı numarası küçükse organ boyu küçüktür' diye bir durum yoktur. Ayrıca el veya kulak büyüklüğü de penisinizin büyüklüğüyle ilgili ipucu vermez. Kaldı ki erkek cinsel organı kısa olanlar da çocuk sahibi olabilir.

Ben 54 yaşında bir bayanım.
Eşim 57 yaşında 3 ay önce kalp krizi geçirdi. Bazen bana yanaşıyor ama çabuk vazgeçiyor. Ben de nasıl davranacağımı bilemiyorum. İlişki eşimin kalbine zarar verir mi?

Genel olarak kalp krizi sonrası 2-4 ay cinsel ilişkiden uzak kalınması önerilir.
Bu süre hastanın isteğine, genel sağlık seviyesine ve bilgisine göre değişebilir.
Her hastanın kendi doktorunun tavsiyesi, 'Altın Standarttır'. Bununla beraber yaklaşık 15-20 dakika yürüme sonrası göğsünüzde rahatsızlık, ağrı, çarpıntı, nefes darlığı gibi belirtiler olmuyorsa cinsel ilişki söz konusu olabilir. Cinsel aktiviteye geri dönülmesi için öncelikle bu tempoya uygun bir kalp kapasitesine sahip olunmalıdır. İyi bir beslenme ve egzersiz programı da gereksiz riskleri azaltır.

Doktor bey tatile gidiyoruz.
Eşim 42 yaşında insülin kalemi verdiler. İlaçlarla aynı yerde saklasam olur mu? Yoksa neresi uygun olur?

İnsulin kalemleri ile uygulanan insülinler sıcaktan etkilenir. Ayrıca insülin kalemini kesinlikle direkt olarak güneş ışığı görmeyecek şekilde saklayın.
Küçük bir buz çantası-kutusu içinde saklamaya çalışın. Ama buza ve soğuğa doğrudan temas etmeden bekletin.
Kullanmadığınız insülin kalemlerini ise buzdolabının raf kısmında muhafaza edin. Buzluğa koymayın.