DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 1 Ağustos 2014

Damar tıkanıklığı kangren nedeni

Ayak damarlarımda atardamarlarımda tıkanıklık buldular. Yol yürümeyle baldırlarım ağrıyor. Dinlenince geçiyordu. Ayrıca ayaklarımın cildinde ve tırnaklarımda da değişiklikler var. Ayaklarıma nasıl baksam bozulmaz?

Damarı tıkalı olan ayaklara iyi bakmazsan ülser, yara, kangren ihtimalleri taşır. Hele şeker hastalığı da varsa işler daha da kötüleşebilir. Çünkü ayak atardamar tıkanıklıklarında ve diyabetli hastalarda kolay yara açılır, ancak iyileşmede aşırı zorluklar vardır.
Kuru cildin nemlendiriciler kullanılarak nemli tutulması gerekir. Ayak cildinde çatlak, sıyrık ve ezilmelere karşı tedbirli davranılmalıdır.
Tırnaklar bozulur ve sertleşir. Tırnak kesimi usulüne uygun olmalıdır. Pedikür uygulamalarından kaçınılmalıdır. Ayakkabı vuruğuna müsaade edilmemeli, yumuşak uygun ayakkabılar kullanılmalıdır. Tinea pedis, tırnak batması veya kazara olan yaralanmalar gibi ikincil sorunlar titizlikle hekim kontrolünde tedavi edilmeli, ihmal edilmemelidir.

21 yaşındayım. 4-5 yıldır aşırı tüylenmem var. Adetlerim düzensiz. Bir de kilo almaya başladım. Evlenmedim. Nasıl muayene olurum?

Muayene ile evli olup olmamanın bir ilgisi yok. Kıllanma genç kızlarda rastlanması mümkün olan bir şikayettir.
Öncelikle iç hastalıkları uzmanına git.
Muayene ol. Hormon ve kan testleri gerekir. Karnının üstünden yapılacak bir ultrason ile yumurtalıkları ve rahminle ilgili bir hastalık var mı değerlendirmek gerekir. Ortaya çıkan tablo kılların androjen denilen erkeklik hormonuna aşırı duyarlılığı ya da bu hormonların kan düzeylerinin yükselmesi ile ilgilidir.
En sık olarak ailesel, bölgesel, sebepsiz ve polikistik over denilen yumurtalık kistleri ve menstrüel (adet dönemi) düzensizliklerle giden hastalıklarda görülür. Daha ender, fakat olası nedenler menopoz, böbrek üstü bezlerinin aşırı faaliyeti, cushing hastalığı, yumurtalık, hipofiz ya da böbrek üstü bezi tümörleri ve bazı ilaçlardır. Özellikle yüz ve vücut kıllarında ani artış olursa, adet periyodunda düzensizlik ve ses kalınlaşması gibi durumlar ortaya çıkarsa mutlaka hekime başvurulmalıdır.
Bunların yanı sıra, kiloda artma, deride yağlanmada artış, akne, saç dökülmesi gibi bulgular da hormonal bir problemin habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda cilt veya kadın hastalıkları uzmanlarına ihtiyaç duyulabilir.

29 yaşındayım. Bayanım. Sağ mememde 2 ay önce biraz şişlik oldu. Doktora gittim. Meme grafisi istedim çektirmedi. Ya bir şey çıkarsa?

Panik yapma. Mamografi üç boyutlu meme yapılarının X ışını kullanarak iki boyutlu olarak görüntülenmesidir.
Mamografi memede ele gelen bezelere çok daha erken bir evrede olan, klinik olarak gizli durumdaki, elle fark edilemeyen meme kanserlerini belirlemeye yarar. Meme kanseri ele gelmeden iki yıl önce mamografi ile belirlenebilir. Mamografi meme kanseri belirtisi ve bulgusu olan olgularda, klinik olarak yüksek risk taşıyan kadınlarda ve meme ile ilgili yakınması olsun ya da olmasın 50 yaşın üstündeki tüm kadınlarda klinik muayeneye ek olarak yılda bir çekilmelidir. 35 yaşın altında da önerilmemektedir. Meme muayenesinde ele gelen, fark edilir bir kitle yoksa, yaşının gereği olarak bu tahlil istenmeyebilir. Doktorunun dediğini yap.
Kontrole git. Kendi kendine meme muayenesi yapmayı öğren.