DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 29 Temmuz 2014

Fazla kilo kistleri tetikler

Yumurtalık kistim var. Kadındoğum doktoruna gittim. Adet düzensizliğim de oldu. Doktor bana "Şeker hastası olursun dikkat et" dedi. Biraz şişmanım ama bu durumla ne alakası var anlamadım.

Muhtemelen Poli Kistik Over Sendromu (PCOS) dediğimiz hastalığın tanısı koymuştur. Bu hastalık da kadınlarda şişmanlık, kolesterol düzeyi yükseklikleri, tansiyon yüksekliği ve kan şekeri yükselmesine yol açabilir.
Öncelikle insülin direnci gelişen bu bedenlerde şişmanlık ve ilerleyen dönemlerde 'Diabetes Mellitus' yani şeker hastalığı gelişebilir.
Hatta bu özellikler daha sonra kalp hastalığı ihtimalini de artırabilir.

Yani diyet, ilaç ve kontrol çok önemli. Sadece adet düzenin değil gelecekteki hayatını da etkileyen bir hastalık bu. Hocam ben hipertansiyon hastasıyım. Bazı zamanlarda cinsel gücü arttırıcı ilaçlar kullanıyorum.
Bunlar benim tansiyonumu nasıl etkiler? Zarar verir mi? Ne kullanabilirim?

Kafana göre ilaç kullanma. Özellikle hipertansiyon ve kalp damar hastalıklarında kullanılan nitrat grubu ilaçlar ve diğer damar genişleticilerle kullanılırsa aşırı tansiyon düşüklüğü riski vardır. Ayrıca diğer performans arttırıcı olduğu ifade edilen ilaçlarda hangi etken maddeler içerdiği belli olmayan kaçak ürünler olabilir. Ayağını yorganına göre uzat. Doğal şartlarda, hastalığına uygun sürenin fazlası zarar verici olabilir. Midyata pirince gitmeden tekrar düşün. Performans kaygısının azalması bile performansı artırır. Bunu unutma.

Bu aralar sık sık idrar yapıyorum.
Bazen bakıyorum bulanık oluyor.
Bazen ise kötü kokulu oluyor.
Antibiyotik kullandım. Yine de geçmedi ne yapmalıyım?

Antibiyotiği doktor mu verdi, sen mi kullandın belirtmemişsin. Önce tam idrar tahlili, kan glikozu testleri yapmak lazım.
Şeker hastalığının ilk belirtisi sık idrar ve idrar yolu enfeksiyonlarının tekrarlaması olabilir. Bunun için doktora gitmek şart.
İdrar kültürü, antibiyogram gibi ileri testlerde gerekebilir. Şeker yükleme testi, son üç aylık kan şeker düzeyinin ölçümü, gereğinde ultrasonografik tetkikler ile ayırıcı tanı tamamlanır.
Özellikle kadınlarda idrar yolunun kısa olması, sık idrar yolu iltihaplarına yatkınlık oluşturabilir. Dışkı veya idrar yapma sonrası temizliğe dikkat edilmezse idrar yoluna dışkı bulaşıp sık enfeksiyona neden olabilir. Temizliğe dikkat et.

Doktor bey bayramda yemeklerle ilgili uyarılarınız nelerdir?
Önerilerinizi babama göstereceğim.
Şimdiden teşekkürler.

Az az yiyin, sık sık yiyin. Şekerlilerden sakındığınız kadar tatlı bir hayatınız olabilir. Yağlı ve kızartmalara saldırmayın. Katı yağ kullanılan gıdaları yemeyin, yedirmeyin.
Sıvı ve bitkisel yağlar tercihiniz olsun.
Meyve ve sebzeleri öksüz ve yetim bırakmayın. Onlarla da bayramlaşın, bayram sofralarınızdan eksik etmeyin.
Her şey tadında, her şey ayarında.