DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 21 Temmuz 2014

Yazın sinsi tehlikesi ishal

İshal oldum. Günde 4 kere tuvalete çıkıyorum. Ateşim yok. Doktora gitmem gerekir mi?

İshal bazen tehlikeli durumlara yol açabilir. İshaliniz üç günden fazla sürdüyse, karnınızda veya makatınızda şiddetli ağrı varsa, 38.8 derece veya üstünde ateşiniz oluyorsa, dışkınızda kan varsa, susuzluk çekiyorsanız mutlaka doktora gidin.
İshal özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve gebelerde hızla sıvı kaybına neden olabilir. Bu kayıp yerine konmazsa ciddi tehlike yaratabilir.

57 yaşındayım. Marangozluk yapıyorum. Sigara kullanıyorum. İftara kadar sigara içmeden idare ediyorum. Ne yapmam gerekir?

Sigara içmeden ömrünün sonuna kadar idare etmeni tavsiye ederim. Özellikle kronik bronşit hastaları, Ramazan ayında iftarla sahur arası yeterince su içmeli. Kronik bronşit gibi devam eden akciğer hastalıklarında kan koyulaşır. Bu nedenle yeterince sıvı alımı diğer hastalara göre daha fazla önemlidir. Mutlaka sahur yap. Sahurda şekerli besinlerden kaçın.

4 aydır açlığa tahammül edemiyorum. Yemek yiyince kan şekerim düşüyor? Bunun nedeni nedir?

Yemekleri ve ara öğünleri düzensiz saatlerde yersen, uzun süre aç kalırsan kan şekerinde düşmeler olabilir. Yine öğünlerde gerekenden az karbonhidrat almak, her zamankinden fazla egzersiz yapmak, alkol kullanmak, kadınlarda adet kanamasının başlaması, soğuk/ılık ortamdan çok sıcak ortama geçmek, sindirim güçlüğü çekmek, şeker hastalığında kullanılan ilaçların fazla miktarlarda ve düzensiz kullanılması da kan şekerlerinde kontrolsüz düşmelere yol açabilir. İftar ve sahurda az az sık sık yemek yemeye dikkat et. Yeterince su içmeyi unutma. Bunlara dikkat etmezsen Oruç tutmaya gücün yetmeyebilir.

Doktor bey, arkadaşlarla yazlıkta sahurda denize girmek istiyoruz. Bir sakıncası var mı?

Sahurda yemek sonrası hafif egzersiz iyidir. Denize girince ağır egzersiz gün içinde çabuk acıktırabilir. Yorulmadan yüzün desem uygun olur.
Ayrıca gün içinde de gereksiz zorlayıcı, yorucu hareketlerden sakının. Sahurda doğruları yaptıktan sonra onları doğru muhafaza etmeliyiz. Yediklerimizin 16 saatten uzun süre bizlere yetebilmesi için doğru harcamalıyız. Zorlayıcı, yorucu hareketler açlığa tahammülümüzü azaltır. Bu nedenle sahurda yediklerinize güvenip gün içinde bedeni zorlayacak hareketler yapmayın.

Kaşlarım kaşınıyor. Kaşıyınca da dökülüyor. Ne yapmam gerekir?

Alerjin var mı? Muna mutlaka baktır. Ayrıca özellikle çinko eksikliklerinde saç kaş dökülmeleri yaygındır. Kuruyemiş, istiridye, balık, et, karaciğer, ruşeymli ekmek, tahıllar, yumurta, peynir ve sütte yeterince çinko var. Mutlaka bunlardan tüket. Temizlik için kullandığın sabun, şampuan gibi ürünlere dikkat et. Yeterince su içmeyi de unutma.